ACNEWS

Különös betegséget okoz a mellimplantátum

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Bár nem hivatalos diagnózis, de a mellimplantátum-betegségként ismert autoimmun diszfunkció egyre nagyobb teret hódít.
Hirdetés
Ad image

2016-ban, amikor Britney Pollock 26 éves volt, úgy döntött, hogy beültet egy mellimplantátumot: 400 köbcentiméter szilikont helyeztek be a mellizmai alá. „Mesésen éreztem magam az eljárás után. Remek érzés volt jól kinézni.” – mondja Pollock, aki jelenleg 34 éves. 2019 körül a dolgok azonban megváltoztak. „Véletlenszerűen elkezdtem megbetegedni, és nem tudtam rájönni, miért.” – idézte a Guardian a nőt.

Ízületi és izomfájdalmak miatt minden reggel úgy ébredt, mintha „elütötte volna egy busz”. Agyköd, migrén, furcsa kiütések, látásproblémák – miközben olyan érzés fogta el rendszeresen, mintha áramot vezettek volna belé. Utóbbit főleg a mellei környékén tapasztalta. Ezek a „furcsa, véletlenszerű tünetek” jöttek és mentek. Egyik nap semmi baja nem volt, majd másnap hívnia kellett a munkahelyét, hogy nem tud megmozdulni.

Pollock több szakembertől kért segítséget. Végül a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem reumatológusa volt az, aki autoimmun betegségre gyanakodott, amelyet az implantátumok váltottak ki, vagy éppen súlyosbítottak. Elmondta, hogy bár koránt sem biztos, hogy a tüneteket teljesen megszünteti az implantátumok kivétele, az azonban biztos, hogy enyhítheti azokat, és megakadályozhatja, hogy tovább súlyosbodjanak. Végül a lány tavaly szeptemberben döntött úgy, hogy itt az ideje búcsút mondani az implantátumoknak. „Egy kicsit jobban érzem magam. Lelkileg is segített, hogy már nincsenek bennem, hisz elkerülhetem a további károkat.” – mondja.

Pollock ezzel bekerült azon emberek csoportjába, akik a köznyelv szerint mellimplantátum-betegségben (BII) szenvednek. A kifejezés leginkább a közösségi médiában terjedt el, azonban ez nem egy hivatalos orvosi kifejezés. Sok orvos számára még teljesen ismeretlen ez a probléma.

Mi a mellimplantátum-betegség?

A BII autoimmun diszfunkcióra utal. Ezt egy állandó gyulladás jellemzi, amit valamilyen úton-módon az implantátumok okoznak Dr. Brian Buinewicz szerint. A szakértő társszerzője volt egy 2021-es BII- tanulmánynak , amelyből kiderült, hogy a leggyakoribb tünetek között szerepel az általános fájdalom, fáradtság, agyköd, migrén, szorongás, ízületi gyulladás, látásváltozás, kiütés, gyomor és bélrendszeri problémák, valamint a depresszió.

Úgy tűnt, hogy a gyulladás legnagyobb kockázatát a texturált szilikon implantátumok jelentik, de a hasonló problémában szenvedők mindegyike enyhülést tapasztalt az implantátumok eltávolítása után. Annak fajtájától függetlenül.

Miért betegít meg egyeseket a mellimplantátum?

Nem tudjuk biztosan, hogy a mellimplantátumok miért okozhatnak egészségügyi problémákat. Számos elmélet létezik.

Buinewicz, aki havonta körülbelül 25 explantátum- vagy implantátumeltávolító műtétet végez, azt sugallja, hogy a problémák a szilikonhoz kapcsolódhatnak. Ennek oka, hogy mind a sóoldatos, mind a szilikongél implantátumok polisziloxán szilikongumi héjjal rendelkeznek. A szilikon jelenleg nem mérgező és biológiailag inert, ami azt jelenti, hogy nem indíthat reakciót élő szövetben. Széles körben használják mind orvosi, mind mindennapi alkalmazásokban, például edényekben. Az orvosok azonban most azon töprengenek, hogy ez gyulladást válthat-e ki, különösen azoknál a betegeknél, akiknek már valamilyen allergiája vagy érzékenysége van.

Buinewicz 2021-es tanulmánya felvetette annak lehetőségét is, hogy az implantátumokhoz kapcsolódó alacsony fokú bakteriális fertőzések összefüggésbe hozhatók a BII-vel, de további kutatásokra van szükség.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés