ACNEWS

Heten, mint a gonoszok: ők állnak ellen Ukrajnának

Zelenszkij / Fotó: Shutterstock
Zelenszkij / Fotó: Shutterstock
Zelenszkij azonnali meghívást szeretne kapni a NATO-ba.. csakhogy ennek már 7 ország is ellenáll.
Hirdetés
Ad image

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jelek szerint problémákba ütközött. A győzelemhez a tervei szerint elengedhetetlen lett volna az, hogy Ukrajna meghívást kapjon a NATO soraiba, azonban a szövetség néhány kulcsfontosságú tagja nem rajong ezért az ötletért. A POLITICO arról számolt be, hogy négy amerikai NATO-tisztviselő szerint Németország és az Egyesült Államok lassítani szeretnék az ukránok csatlakozását.

Félnek az ukránok csatlakozásától az országok

Zelenszkij korábban, amikor a győzelemhez vezető terveiről számolt be elismerte, hogy a szövetséghez való teljes csatlakozás csak az Oroszokkal vívott háború befejezése után lehetséges. A NATO fent említett tagjai azonban a lap információi szerint tartanak attól, hogy túlzottan is bevonódnának az oroszokkal vívott harcokba. „A szövetség a mai napig nem ért el arra a pontra, hogy készen álljon tagságot ajánlani Ukrajnának.” – nyilatkozta Julianne Smit, az USA leköszönő diplomatája. Zelenszkij pedig azt is elismerte, hogy Olaf Scholz német kancellár nem fogja támogatni a rövidített idejű NATO-csatlakozást.

„Nagyon jó viszonyt ápolot Scholzcal. Hálás vagyok neki, hogy segít. Németország a második legnagyobb támogatást adja nekünk. De az tény, hogy a német fél szkeptikus a NATO-csatlakozásunkkal kapcsolatban.” – mondta az ukrán elnök. Azonban nem ez a két ország az egyedüli, akik nem értenek egyet a csatlakozással, és próbálják késleltetni azt.

Nem csak Németország és az USA húzza a száját

Magyarország és Szlovákia egyaránt ellenáll, de ők más érvek alapján. A két ország populista vezetői inkább Kreml-barát álláspontot képviselnek. Orbán Viktor magyar miniszterelnök blokkolja az uniós forrásokat, amiket Ukrajna felfegyverzésére adnának. Ezen kívül nem csatlakozott az országunk a NATO Kijevbe irányuló segélyprogramjához se. Orbán a közösségi felületeken pedig egyenesen félelmetesnek nevezte az ukrán elnök győzelmi tervét.

Mindezek mellett a szlovák Robert Fico október elején mindenkit arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása „jó alapot teremtene a harmadik világháborúhoz.” Éppen ezért ebbe soha nem fog beleegyezni. Az egyik NATO-tisztviselő, aki a POLITICO-nak nyilatkozott névtelenül elárulta, hogy az USA és Németország mögött ott áll még Belgium, Szlovénia és Spanyolország is többek között. Ezek a tagállamok mind-mind vonakodnak beleegyezni az ukránok csatlakozásába. Fontos azonban, hogy se az Egyesült Államok, se Németország, illetve a többi bizonytalan ország nem zárkózik el teljes mértékig Ukrajna meghívásától. Azonban, ahogyan Biden is fogalmazott gondoskodni kell arról, hogy a NATO ne váljon a háború részesévé, „nehogy ez a háború mégnagyobb katasztrófává válhasson.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés