ACNEWS

Úgy emelkedik a gáz ára, mintha húznák – kemény idők jönnek

Illusztráció / Kép: Pexels
Illusztráció / Kép: Pexels
Rémületes mértékben, messze a várakozások felett drágul a földgáz ára Európában. Ideje elővenni a vészforgatókönyveket.
Hirdetés
Ad image

Utoljára tavaly decemberben volt olyan magas a földgáz ára Európában, mint most – számolt be róla a portfolio. Csak ezen a héten 9 százalékkal lett magasabb a TTF határidős jegyzése, ebből egyedül a mai napon 2,5 százalékot emelkedett. A holland TTF gáztőzsdén a határidős jegyzés már 43,3 euró felett jár megawattóránként.

A grafikont az elemzők értékelései szerint több körülmény fordítja egyre meredekebb irányba. Elsősorban a meteorológiai előrejelzések játszanak közre a drágulásban, ezek szerint hidegebb télre számíthatunk. Természetesen hatnak a földgáz árára a geopolitikai feszültségek és az is, hogy a tárolókból jelentős mennyiségeket vontak ki Európa-szerte.

Az előrejelzések szerint november elején az átlagosnál hidegebb hőmérsékletre számíthatunk Európában, ami várhatóan naponta 1000 gigawattóra keresletnövekedést eredményez majd Északnyugat-Európában. Bár a norvég gázexport egyelőre stabil, a mostanában tapasztalt üzemszünetek kockázatot jelentenek. Emellett a csökkenő szélerőművi teljesítmény Nagy-Britanniában növelheti az energiatermelés gázigényét, ami szintén felfelé tolja az árat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés