ACNEWS

Retteg a világ – Izrael megtámadta Iránt, Teherán bosszúért liheg

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Izrael rakétákat zúdított Iránra szombat hajnalban, vagyis megtámadta Teheránt, emiatt most okkal retteg mosta világ.
Hirdetés
Ad image

Retteg a világ, ugyanis Izrael megtámadta Iránt, így válaszolt az október eleji iráni támadásokra, hogy Izrael rakétákat zúdított Teheránra. Az Index szerint a nukleáris célpontokat és az energetikai infrastruktúrát megkímélték, Irán azonban már egy sokkal nagyobb válaszcsapást jelentett be. Az Egyesült Államok tudott a támadásról, de nem vett részt benne. „Válaszul az iráni rezsim Izrael Állam elleni, hónapok óta tartó folyamatos támadásaira, az Izraeli Védelmi Erők jelenleg csapásokat hajtanak végre iráni katonai célpontok ellen” – jelentette be az izraeli hadsereg közleményében közép-európai idő szerint szombat hajnali 1.41-kor az X-en. „Mint a világ bármely más szuverén országának, Izrael Államnak is joga és kötelessége válaszolni” – folytatódott a közlemény. A védelmi és támadó képességek „teljes mértékben mozgósítva vannak” – számolt be a Bild.

Katonai célpontokat lőttek

Mindent megteszünk, ami szükséges az izraeli állam és Izrael népének megvédéséhez – mondta Daniel Hagari katonai szóvivő a légicsapásokról készült videóban. Az izraeli megtorlás célpontjai között nem szerepeltek energetikai infrastruktúrák – mondta egy izraeli katonai forrás a CNN-nek körülbelül egy órával a támadások bejelentése után. Közben az NBC amerikai hírcsatorna egy izraeli illetékesre hivatkozva azt írta, hogy a nukleáris létesítményeket és az olajmezőket is megkímélték egyelőre. Hajnali 5 óra 15 perc körül az izraeli hadsereg a következőket jelentette: Repülőgépeink épségben hazatértek. A megtorló csapás befejeződött, a küldetés teljesítve. A továbbiakban azt írták, hogy „korlátozott károkat” okoztak, és szombat reggel 5 óra 45 percig nem érkezett jelentés áldozatokról.

Több hullámban zajlott a légitámadás

A légitámadás több órán át, több hullámban tartott, a gépek katonai célpontokat, elsősorban rakéta- és légvédelmi rendszereket bombáztak – közölte az izraeli média az MTI szerint. A vadászgépek Izraelt fenyegető rakétákat gyártó üzemekre, iráni légvédelmi létesítményekre mértek csapást, amelyek korlátozhatnák a légierő cselekvési szabadságát, valamint föld-föld ballisztikus rakéták indítóállomásait támadták. Egy katonai forrás szerint mintegy húsz iráni célpontra mért csapást Izrael. A hadműveletben több tucat izraeli vadász-, hírszerző, és légi üzemanyagtöltő repülőgép vett részt Irán területén, több helyszínen. A harci gépek biztonságban visszatértek – közölte az izraeli média. Ha az iráni rezsim elköveti azt a hibát, hogy újabb eszkalációba kezd, kötelesek leszünk válaszolni rá – közölte az izraeli hadsereg szóvivője szombat reggel.

Teherán bosszút ígért

Az iráni média néhány perccel azután, hogy Izrael hivatalos közleményt adott ki a támadásokról, robbanásokról számolt be a főváros, Teherán közelében. Az állami televízió szombat este több hangos zajról számolt be – ezek állítólag a működésbe lépett légvédelmi rendszerből eredtek. Állítólag katonai célpontok kerültek tűz alá Karajban és Meshedben is. Az izraeli hadsereg kezdetben nem kommentálta ezt. Egy teheráni lakos a CNN-nek elmondta, hogy szombat kora reggel „távoli robbanások hangjára” ébredt. Az X-en több olyan videó is kering, amelyen füst és lángok láthatók. Hogy ezek valóban Teheránból és szombatról származnak-e, egyelőre nem lehet ellenőrizni. Az iráni hatóságok már korábban figyelmeztették Izraelt a támadásra, és kijelentették, hogy bármilyen csapásra keményebb megtorló intézkedésekkel válaszolnak majd. Teherán jelenleg is azt mondja: „Nincs kétség afelől, hogy Izrael megfelelő választ fog kapni bármilyen akcióra” – legalábbis így idézte a Tasnim hírügynökség az iráni kormány egy névtelen forrását.

Irán október 1-jén mintegy 200 rakétát lőtt ki Izraelre, amelyek többségét elfogták. Teherán szerint ez megtorló támadás volt a Hamász-vezető, Haszán Naszrallah meggyilkolásáért. Hivatalának közlése szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Tel-Avivban (Izrael) lévő Kirja katonai bázison lévő bunkerben tartózkodott az Irán elleni támadás idején. Egy fényképen látható, amint egy asztalnál ül többek között Joáv Gallant izraeli védelmi miniszterrel.

Amerika nem vesz részt az izraeli hadsereg Irán elleni támadásaiban – jelentette a CNN amerikai tévécsatorna Sean Savett, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivőjét idézve, aki azt mondta: Megértjük, hogy Izrael az önvédelemhez való jogával élve, és válaszul az Izrael ellen október 1-jén végrehajtott iráni rakétatámadásra célzott csapásokat hajt végre iráni katonai célpontok ellen. A CNN jelentése szerint Izrael a támadások előtt tájékoztatta a Fehér Házat. Joe Biden jelenleg wilmingtoni otthonában tartózkodik, és nem tervezi, hogy idő előtt visszatér a Fehér Házba.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés