ACNEWS

Könnyebben eljuthatnak Szaúd-Arábiába a magyar agrár-termékek

Fotó: Sárréti Anita
Fotó: Sárréti Anita
Szaúd-Arábia nyitott a külvilág felé, rendhagyó agrár-food kiállítást rendezett, várja a magyar mezőgazdaság termékeit.
Hirdetés
Ad image

Vélhetően a magyar termékek is eljutnak a hatalmas arab országba, amely nyit a világ felé, Rijádban például agráripari és élelmiszeripari kiállítást rendeztek. Eddig Szaúd-Arábia a hírekben főként az olajárak alakulásával kapcsolatban hallatott magáról. Pár éve az ország meghallotta a kor szavát. Ugyanis a szaúdi vezetők is komolyan veszik, hogy véget érhet az a kor, amiben az olaj volt a legfontosabb nyersanyag. Ennek ellensúlyozására sok más arab országhoz hasonlóan a pénzügyi és turisztikai szektor fejlesztésébe kezdtek. Utóbbit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos légitársaság indított közvetlen járatot Budapestről is több szaúd-arábiai városba. És már a Magyarországról odaérkezők vízumszerzése sem számít bonyolult kihívásnak.

Nem csak a turisták, az ipar is rátalál

De nem csak a turisták, az ipar is könnyebben talál utat ebbe az egzotikus országba. Ennek köszönhető, hogy több európai cég is képviseltette magát a minap rendezett agrár-élelmiszeripari kiállításon. Az eseményt Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban a Riyadh International Convention & Exhibition Center-ben tartották, amely a régió üzleti eseményeinek központjaként ismert.

A „Saudi Agrofood” kiállítás a „mezőgazdaság” és az „élelmiszer” kifejezéseket ötvözi. Bemutatta az élelmiszerek teljes termelési ciklusát, a mezőgazdaságtól a fogyasztásig, vagy ahogy divatosan mondják: a termőföldtől az asztalig. Különböző ágazatokból – ideértve a termelést, a feldolgozást, a csomagolást – érkeztek ide kiállítók, hogy bemutassák újdonságaikat, szolgáltatásaikat és termékeiket. A bemutatott termékek köre az élelmiszertechnológiától a különféle élelmiszerektől és italoktól az élelmiszer-feldolgozás és csomagolás speciális megoldásáig terjedt. Szinte az összes nagy élelmiszer-exportőr ország képviseltette magát, így Olaszország, Hollandia vállalatai sem hiányozhattak.

A kóspallagi Moór Ferenc jersey tehenei segíthetnek a tejallergén emberek baján Fotó: AcNews/illusztráció

Van magyar megoldás a fél világ bajára

Hihetnénk azt, hogy minden ilyen nagy rendezvény, legyen az megtartva Szingapúrban, Párizsban vagy éppen Rijádban, pont ugyanolyan, de nem. A gasztrokultúra, az éghajlati viszonyok és lehetőségek, mind-mind más kérdésköröket helyeznek fókuszba. Erről Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök egyetemi-tanár beszélt, aki kint járt a kiállításon. Szerinte Szaúd-Arábiában komoly létjogosultsága lehet a magyar tojásfehérje-alapú tejtermék-helyettesítőknek is. Ennek egyik oka, hogy Ázsiában a tejre érzékenyek aránya jóval magasabb az európainál. A laktozerzekeny.hu adatai alapján az észak-indiaiaknál 27, dél-indiaiak esetén 70, libanoniaknál 78, közép-ázsiaiak (kazah, kirgiz, türkmen, üzbég) esetén 80, mongoloknál 88, kínaiaknál átlagosan 93 százalékos a tejcukorérzékenység. Míg ez a szám a délkelet-ázsiai embereknél (Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld, Vietnam) 98 százalékos. Ráadásul az itteni kevésbé ár-érzékeny fogyasztói réteg nyitottabb lehet egy tojásfehérjéből készült, ezáltal a rizsből, zabból készült tejtermék-helyettesítőknél drágább tejtermék-alternatívákra.

Mint azt az AcNews megírta, a tejérzékeny fogyasztók számára jelenthet megoldást a kóspallagi csodatej termelője, Moór Ferenc. A falujában és a szomszédos Verőcén már számtalan ember fogyasztja a jersey fajtájú tehenei tejét, és az abból készült joghurtot, ugyanis az szinte teljesen tünetmentes.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!