Bár egykor a szegények eledelének tartották, ma már a csúcsgasztronómia egyik kedvelt alapanyaga a lencse. Legyen szó a hagyományos sárga, a gyorsan elkészíthető vörös vagy a különleges beluga (fekete) lencséről. Ez a hüvelyes nemcsak ízletes, de egészségügyi szempontból is rendkívül értékes.
A világon rengeteg lencsefajta létezik, amelyek különböző ízzel, textúrával és felhasználási lehetőségekkel bírnak. A sárga lencse dióra emlékeztető ízével köretekben és ázsiai ételekben népszerű, viszont főzés előtt áztatást igényel. A vörös lencse ezzel szemben gyorsan, mindössze 15-20 perc alatt puhára fő, így kiváló alapanyag krémlevesekhez, szószokhoz és pürékhez. A fekete (beluga) lencse apró méretével és kaviárszerű megjelenésével különleges ételek elegáns hozzávalója, ami levesekhez, salátákhoz vagy köretként is remekül illik.
A lencse gazdag növényi fehérjékben, lassan felszívódó szénhidrátokban, rostokban és vitaminokban, különösen A-, B1-, B2-vitaminokban, valamint vasban, káliumban, magnéziumban és folsavban. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, a vércukorszint szabályozásához és az emésztés javításához.
A lencse azonban nemcsak főzve fogyasztható: csíráztatott formában is kiváló salátákhoz vagy párolt zöldségekhez. Ázsiában még lisztet is készítenek belőle, amit kenyér- vagy lepénytésztákhoz adnak.
Legyen szó egyszerű hétköznapi fogásról vagy elegáns éttermi fogásról, a lencse sokoldalúságával és tápanyagtartalmával minden konyhában megállja a helyét.