De senkinek sem ajánlott megkóstolni. Ausztrálok rég kihalt állatok húsát alkotják újra.
Egy ausztrál húsipari vállalat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy rég kihalt állatfajoknak fogja újraalkotni az ehető részeit. Ezzel is azt szeretnék megmutatni, hogy a termesztett húsok, milyen jó alternatív megoldásként szolgálnak az állatok levágása helyett.
A Vow nevű cég több mint 50 fajt vizsgál a lehetséges felhasználás érdekében, így alpakát, bivalyt, krokodilt, kengurut, pávákat és különféle halfajtákat – írja a Guardian.
A húsipari cég vezérigazgatója, George Peppou elmondta, hogy szeretne változtatni az emberek szokásain, és le akarja téríteni őket a hagyományos állati fehérjék fogyasztásáról.
„Hiszünk abban, hogy erre a legjobb mód a hús feltalálása. Olyan sejteket keresünk, amelyek könnyen termeszthetők, igazán ízletesek és táplálók, és ezeket a sejteket összekeverjük, hogy igazán finom húst készítsünk.”
Éppen ezért a legújabb húsalkotó projectük a gyapjas mamut lett, mert a diverzivitásnak és a klímaváltozásnak a szimbóluma, ugyanis ezt az állatfajt az emberi vadászat és az utolsó jégkorszak utáni felmelegedés sodorta a kihalásig.
Az ausztrál cég, Ernst Wolvetang közreműködésével állította elő a mamut izomfehérjéjét.
„Nevetségesen egyszerű és gyors volt. Pár hét alatt megcsináltuk. Eleinte az volt az ötlet, hogy dodóhúst készítsünk, de ahhoz nem léteznek a szükséges DNS- szekvenciák” – mondta a mérnök, aki azt is megosztotta, hogy egyelőre miért nem kóstolhatta meg senki a mamut húsgolyót.
„Ezt a fehérjét évezredek óta nem láttuk. Vagyis fogalmunk sincs, hogyan reagálna az immunrendszerünk arra, ha megesszük.”
Az első alkotásuk, ami viszont forgalomba kerül, a japán fürj lesz, amit szintén fehérjéből tenyésztettek ki.