Olcsóbb sertéshúst és felvágottat hozhat a boltokba a marhavész, közölte beszámolójában Nagy István agrárminiszter – írja a blikk.hu. Talán ez az egyetlen kedvező hozadéka a ragadós száj- és körömfájás járványnak, aminek eredményeként több ezer fertőzött szarvasmarhát kellett leölni Győr-Moson-Sopron vármegyében.
Pillanatnyilag a vármegyét sárga zónába sorolta a hatóság, vagyis onnan nem lehet húst exportálni külföldre. Azonban belföldön értékesíthető az onnan származó állati élelmiszer. Technikailag lehetséges a fertőzés 10 kilométeres körzetéből hústermékeket szállítani a boltokba, azonban ezek csomagolásán egy erre utaló emblémát fognak elhelyezni.
Az intézkedés hátterében az áll, hogy az agrárminisztérium elrendelte a gócpont közelében található nagy sertéstelepen található 10 ezer hízósertés leölését. Erre megelőző intézkedésként került volna sor, megakadályozandó a fertőzés kirobbanását és terjedését. A bürokrácia és a kötelező karantén miatt azonban az intézkedés végrehajtása elhúzódott. A disznók közben elhíztak, 110 kilogramm helyett immár másfél mázsát nyomnak. Ez sem menti meg azonban őket, a pápai vágóhídra szállítják az összes állatot.
Az állatok húsát feldolgozzák majd, a belőlük készülő porciózott nyers húst, párizsit, felvágottat és virslit 40 százalékos kedvezménnyel dobná piacra az agrárminisztérium. „Ezek ki tudják váltani a boltokban a legolcsóbb import húsokat, miközben a gazda állami kártalanításból megkapja a teljes felvásárlási árat” – magyarázta Nagy István. Hozzátette, ennek a húsnak semmi baja, sőt, biztonságosabb is, mint bármi más, mert vágás előtt 24 órával vérvizsgálatnak vetnek alá minden állatot.