ACNEWS

Íme az igazság: ezért nem szabad tejet inni az antibiotikumra

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A kalciumban gazdag és egészségesnek mondott tej nem mindig a legjobb választás. Egy pohár állati eredetű folyadék ugyanis beleszólhat a gyógyszereink hatékonyságába is.
Hirdetés
Ad image

Sokan nem tudják, de bizonyos antibiotikumok hatékonyságát jelentősen csökkentheti, ha tejtermékekkel együtt vagy közvetlenül azok fogyasztása után vesszük be őket. A tej, valamint az olyan tej alapú élelmiszerek, mint a fagylalt, a sajt vagy a puding kalciumot tartalmaznak, amely képes kémiailag reakcióba lépni a gyógyszerrel. Ez a reakció egyfajta kötést hoz létre a kalcium és az antibiotikum között, amely megakadályozza, hogy a gyógyszer megfelelően felszívódjon a gyomor- és bélrendszerben.

Antibiotikum előtt és után 2 órát kell várni a tejjel

Ha az antibiotikum nem tud teljes mértékben felszívódni, nem kerül elegendő mennyiség a véráramba, így nem jut el a fertőzés helyére sem. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy a kezelés kevésbé lesz hatékony, a fertőzés nem múlik el teljesen, vagy akár ki is újulhat. Ez különösen veszélyes lehet akkor, ha az adott fertőzés komolyabb egészségügyi kockázatot jelent, vagy ha rezisztens baktériumok ellen küzdünk.

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Érdemes odafigyelni, mivel juttatjuk a szervezetünkbe a jótékony baktériumokat (Fotó: Shutterstock)

Ezért nagyon fontos betartani azt az egyszerű szabályt, hogy antibiotikum szedése esetén a gyógyszer bevétele előtt és után legalább két órán keresztül ne fogyasszunk tejet vagy tejterméket. Ez az időtartam elegendő ahhoz, hogy a kalcium ne zavarja az antibiotikum felszívódását, így a gyógyszer teljes dózisa be tud jutni a szervezetbe, és hatékonyan tudja felvenni a harcot a fertőzéssel szemben. Mindig olvassuk el a betegtájékoztatót, és kérdés esetén konzultáljunk orvossal vagy gyógyszerésszel.

Mire jók az antibiotikumok?

Az antibiotikumok baktériumok elleni vényköteles gyógyszerek, amelyek csak akkor hatékonyak, ha megfelelően felszívódnak a szervezetben. Ehhez először a bélrendszeren keresztül kell bejutniuk a véráramba, majd elérniük a fertőzés helyét. A tej és egyes tejtermékek – magas kalciumtartalmuk miatt – zavarhatják ezt a felszívódást, mivel kémiailag kötődhetnek a hatóanyaghoz. Emiatt csökkenhet a gyógyszer hatékonysága. Bár a pontos előírásokat érdemes orvossal vagy gyógyszerésszel egyeztetni, általános szabály, hogy antibiotikumot nem tanácsos tejjel együtt bevenni.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!