ACNEWS

Tegyünk-e tejszínt a rántott húshoz?

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Az osztrák sztárséf felfedte titkos trükkjét, amellyel otthon is éttermi minőségű Wiener Schnitzelt készíthetünk.
Hirdetés
Ad image

Ha a híres bécsi szeletről van szó, a Németországban élő osztrák Johann Lafer neve kihagyhatatlan. Most bemutatta, hogyan készíthetjük el éttermi minőségben, ám sokakat meglephet, hogy a rántáshoz való tojásba tejszínt is kever.

Hozzávalók Johann Lafer bécsi szeletéhez (4 főre):

  • 1 ek. olaj
  • 4 borjúszelet (160 g, borjú felsáljából)
  • só, frissen őrölt bors
  • 50 g liszt
  • 50 ml tejszín
  • 2 közepes tojás
  • 150 g zsemlemorzsa
  • 200 g tisztított vaj

Díszítéshez:

  • 4 citromszelet
  • 4 szardella
  • 1 ek. kapribogyó
  • 4 petrezselyemlevél

Elkészítés:

  • Terítsünk le frissen tartó fóliát, vékonyan olajozzuk be, majd tegyük rá a borjúszeleteket, és fedjük le újabb fóliával. Húsverővel vagy egy nehéz serpenyővel óvatosan klopfoljuk kb. 3–5 mm vékonyra. Sózzuk, borsozzuk.
  • Szitáljuk át a lisztet, majd forgassuk meg benne a húst, a felesleget rázzuk le. A tejszínt verjük félkeményre, majd keverjük össze a tojásokkal. Ez a keverék szaftosabbá teszi a panírt.
  • A szeleteket forgassuk meg a tojásos-tejszínes masszában, majd a zsemlemorzsában. Ne nyomkodjuk rá a panírt, így sütéskor szép, hullámos lesz.
  • Hevítsük fel a vajat 160–170 fokra, majd süssük a húst bő, forró zsiradékban. Sütés közben locsoljuk a forró zsiradékkal, vagy óvatosan ringassuk a serpenyőt. Ha az egyik oldal aranybarna, fordítsuk meg, és süssük készre.
  • A megsült szeleteket papírtörlőn itassuk le. Tálaláskor minden citromkarikára helyezzünk egy feltekert szardellát, közepére pár kapribogyót és petrezselyemlevelet.

Nem, nem kötelező tejszínt tenni a tojásba a rántott húshoz. A klasszikus panírozásnál a sorrend a következő: liszt → felvert tojás → zsemlemorzsa. Viszont sokan szoktak egy kevés tejet vagy tejszínt keverni a tojásba, mert:

  • lágyabb, krémesebb állagú lesz a tojás, így szebben tapad rá a panír,
  • egyenletesebb, vastagabb bundát adhat,
  • a hús is kissé szaftosabb marad sütés közben.

Ha nincs otthon tejszín, teljesen jó sima tojással is, esetleg egy kevés tejjel kiegészítve.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!