Temidayo Oniosun azért az egusi nevű dinnyemagot választotta ki, mert – mint mondta – nem csak a tudományról van szó, hanem a szimbolikáról is.
Az egusi, amely sok nyugat-afrikai konyhában alapvető élelmiszer, a kontinens örökségének váratlan nagykövetévé vált a Nemzetközi Űrállomáson.
„Nigériában mindenki eszik egusit, és még más nyugat-afrikai országokban és a diaszpórában élő afrikaiak is, így ez a (küldetés) valami, amivel azonosulni tudnak” – mondta Oniosun. „Az egusi az a mag, amely elmeséli a történetünket.”
Az egusit a Costa Ricából, Guatemalából, Örményországból és Pakisztánból származó örökségi magvak közé tették, speciális kémcsövekbe csomagolták az augusztus 1-jén indított Crew-11 űrhajó kapszulájában.
A nigériai dinnyemagok, amelyek Nigéria délnyugati részén, Oyo államban található helyi piacokról származnak, hét napot töltöttek az ISS fedélzetén, mielőtt augusztus 9-én a korábbi űrhajó legénységével együtt visszatértek a Földre.
A pályára állított magokat most kutatóknak osztják szét, hogy tanulmányozzák, milyen hatással volt az űrben való tartózkodás a táplálkozási tulajdonságaikra.
A magokat in vitro szaporítják, és tanulmányozzák az űrben jellemző mikrogravitáció által kiváltott genetikai változásokat.
„A növények és magvak változásait vizsgálva meg tudjuk állapítani, hogy azok a növények még mindig ugyanazok-e. Ugyanazt a tápértékű táplálékot nyújtják-e az űrhajósoknak?”
Oniosun elmondta, hogy célja az, hogy az afrikai őshonos növények részét képezzék a Holdon és a Marson kialakítandó jövőbeli élelmiszerrendszereknek, ha az űrben való letelepedés az elkövetkező évtizedekben terjedni fog – írja a Reuters.