ACNEWS

Kész, vége: eltűnnek a boltokból a Trappisták

Illusztráció / Fotó: Pixabay
Illusztráció / Fotó: Pixabay
Az Élelmiszerkönyv újraszabályozásával tiltották ki a termékeket a magyar boltokból, a miniszteri rendelet már érvénybe is lépett.
Hirdetés
Ad image

Mostantól nem árulhatják „Trappista” néven a külföldről behozott, tömbben kapható félkemény sajtokat – véget ért a türelmi időszak, és életbe léptek az új, szigorúbb szabályok. A Magyar Közlönyben lehozott agrárminiszteri rendelet értelmében a korábban ilyen néven forgalomba hozott sajtok a minőségmegőrzési idejük lejártáig maradhatnak a boltok polcain.

A jól ismert, piros csomagolású „trappista” tömbök tehát lassan eltűnnek a boltok polcairól – legalábbis ezen a néven. Az új szabály tehát nem tiltja a külföldi sajtok behozatalát, de azok csak a saját nevükön árulhatók. A magyar trappista ettől még marad – csak mostantól kizárólag korong alakban, hazai gyártóktól. A vásárlók számára ez annyit jelent, hogy a jellemzően piros fóliás hasábok csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer-alapanyagaként kerülhetnek forgalomba. 

Csak a korong alakú Trappista sajtok maradhatnak

A Tej Terméktanács üdvözölte a változást, aminek következtében mostantól csak az nevezhető trappistának, ami valóban megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak.

„Fontos eredménynek tekintjük, hogy a jogszabályok kimondták: az élelmiszerek jelölése, címkézése nem lehet félrevezető”

– hangsúlyozzák közleményükben.

Ez pedig nem pusztán formai kérdés – a rendelet részletesen szabályozza a felhasználható alapanyagokat, a sajt alakját, méretét, tömegét, sőt még az ízére és állagára vonatkozó érzékszervi követelményeket is.

A döntés oka egyszerű: a boltokban eddig rengeteg olyan import termék volt kapható „Trappista” néven, amelynek valójában semmi köze nem volt a valódi sajthoz. Több ezer tonna ilyen áru érkezett külföldről, gyakran olyan gyártóktól, akik nem is készítenek eredeti trappistát – panaszolta korábban a Terméktanács.

A hazai tejipar szerint ez nemcsak a minőséget védi, hanem a magyar sajtgyártás rangját is erősíti. Vagyis a klasszikus Trappista marad, csak visszakapja az eredeti arcát – minden más pedig kénytelen lesz saját nevet viselni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!