A tésztareform célja: véget vetni a megtévesztő címkéknek, és garantálni, hogy ami prémium, az tényleg az is legyen. Az Agrárminisztérium új rendelettervezete teljesen átalakítja a Magyar Élelmiszerkönyv száraztésztákról szóló fejezetét. A módosítást Nagy István agrárminiszter jegyzi, és célja, hogy a vásárlók könnyebben eligazodhassanak a polcokon sorakozó tésztafajták között, miközben a gyártók is kénytelenek lesznek a minőségre helyezni a hangsúlyt.
Csak egy maradhat: a friss tojásos
A jövőben nem lehet akármit friss tojásos tésztának nevezni. Az új szabályok szerint ez a megjelölés kizárólag azokat a termékeket illeti meg, amelyek legfeljebb 48 órás tojásléből készülnek – nem pedig hőkezelt vagy porított tojásból. A minisztérium szerint ezzel elkerülhető, hogy a fogyasztókat megtévesszék, és a prémium kategória valóban elkülönüljön a tömeggyártott termékektől. Persze itt még nincs vége a tésztareformnak.
A rendelet újdonsága, hogy külön kategóriaként jelenik meg a teljes kiőrlésű száraztészta. Csak azok a termékek viselhetik majd ezt az elnevezést, amelyek kizárólag teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Ezzel az intézkedéssel az Agrárminisztérium az egészségesebb életmód iránti növekvő igényt is támogatni kívánja.
Búcsú az „egyébtől”
Eltűnik az eddigi „egyéb száraztészta” kategória, helyét az „ízesített, dúsított, színezett száraztészta” elnevezés veszi át. Ebbe a csoportba tartoznak majd a spenótos, paradicsomos, fűszeres vagy akár lencsés változatok is – vagyis minden, ami túlmutat a hagyományos durumtésztán. Természetesen a minőségi követelmények is változnak:
- a savfok – amelyet nehéz pontosan befolyásolni – kikerül a feltételek közül,
- viszont a tojástartalomra szigorúbb előírások lépnek életbe.
A rendelet pontosan rögzíti majd, mennyi tojásnak kell lennie egy kilogramm tésztában, és mekkora lehet az eltérés a csomagoláson feltüntetett értékhez képest.
Az Agrárminisztérium másfél év türelmi időt adott
A vállalkozások 18 hónapos átmeneti időszakot kapnak az átállásra, vagyis lesz idejük felkészülni a változásokra. A tervek szerint az új szabályozás után a tésztapiacon is tisztább verseny alakulhat ki – a vásárlók pedig végre tudni fogják, mi kerül valójában a tányérjukra.