A vitaminok különböző feladatokat látnak el, és segítik a szervezet megfelelő működését. Egyes vitaminok védelmet biztosítanak a fertőzések ellen míg mások segítenek a szervezetnek energiát nyerni az ételekből, vagy serkentik a vérképzést. 13 alapvető vitamin létezik, köztük a legfontosabbak az: A-, C-, D-, E-, valamint a B-vitaminok.
Bár a vitaminok valóban hozzájárulnak az immunrendszerünk támogatásához, bizonyos vitaminok esetében oda kell figyelni a mennyiségre. Túladagolás esetén ugyanis komoly mellékhatások léphetnek fel.
A Dívány cikke alapján kiderül, mi történik, ha túl sok D-vitamin jut a szervezetünkbe, és ez milyen összefüggésben van a K-vitaminnal.
A D-vitamin, vagyi a „napfényvitamin” számos célt szolgál a szervezetben, az egészséges csontok támogatásától az immunitás fokozásáig. Egy zsírban oldódó vitamin, amely erősíti az immunrendszert, elősegíti a kalcium felszívódását, illetve annak hatását erősítve jótékonyan befolyásolja a csontok egészségét. Az emberi szervezet az ultraibolya sugarakból állítja elő, így nem jutunk hozzá elegendő mennyiségben. Emiatt táplálékkiegészítő formájában juttattjuk be a szervezetünkbe.
Mennyi D-vitaminra van szüksége a szervezetnek?
A Semmelweis Egyetem ajánlása szerint a D-vitamin pótlására az októbertől márciusig tartó időszakban napi 2000 nemzetközi egység (NE) javasolt egy egészséges, normál súlyú felnőtt esetében. Ez a mennyiség orvosi felügyelet nélkül is szedhető, és hosszú távon is biztonságos.
Melissa Young, a funkcionális orvostudományok szakértője szerint a vér D-vitamin-szintje akkor válik problémássá, ha átlépi a 100 ng/ml értéket, ami már toxikus hatású lehet, és extra kalciumfelszívódással jár. Ez olyan tünetekhez vezethet, mint az izomfájdalom, a hangulati zavarok, a hasi fájdalom, a gyakori vizelési inger vagy a vesekő kialakulása.
A D-vitamin-toxicitás kizárólagos oka a táplálékkiegészítők szedése. Vagyis, ha egészséges, és a napfénnyel pótolja a D-vitamint, nincs mitől félnie.
Milyen összefüggésben áll a K-vitaminnal?
Az elsősorban a leveles zöldségekből, a brokkoliból, a kelbimbóból, az avokádóból, a tonhalból és a szójából felvehető K-vitamin serkenti a véralvadást, elősegíti a sebgyógyulást, valamint hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez.
A D-vitaminnal ellentétben a legtöbb ember elegendő K-vitaminhoz jut az étrendjéből. Mivel a felesleges mennyiség a májban raktározódik el, hiányállapot csak nagyon ritkán lép fel.
De vajon a táplálékkiegészítőkben miért szokták D3-vitaminnal párosítani? Azért, mert egyes kutatások szerint a K-vitamin megakadályozhatja, hogy a D-vitamin és a kalcium káros mellékhatásokat okozzon. Ennek a felismerésnek a megerősítéséhez ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek.
Ám a kuatók nem értenek még abban egyet, hogy a K-vitamin-toxicitás egyáltalán létezik-e. Azok szerint, akik igen, csak nagyon ritkán fordul elő, de potenciálisan súlyos következményekkel járhat. A K-vitamin ugyanis kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel – különösen vérhigítókkal – megzavarva azok hatását. A szakemberek ezért nem győzik hangsúlyozni: mielőtt új gyógyszerek vagy táplálékkiegészítők szedésébe kezd bele, mindig érdemes kikérnie az orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
Forrás: Dívány