A tej olyan kórokozókkal való szennyeződése, mint a Listeria, a Campylobacter vagy az Escheria coli, még példás fejési higiénia mellett sem zárható ki teljesen. Az ilyen baktériumokkal való fertőzés súlyos, akár életveszélyes következményekkel járó megbetegedésekhez vezethet.
Egészséges állatoknál maga a tej csíraszegény. A fejési folyamat során azonban mindig előfordulhat, hogy az istálló környezetéből csírák kerülnek a tejbe. Egy tehén naponta körülbelül százkilónyi ürüléket választ ki. Ez gyakran a tőgyét is szennyezi. A fejőberendezések alapos tisztítása és az istálló tisztasága csökkenti a kockázatot. Steril körülményeket azonban nem lehet teremteni.
A hasmenéstől eltekintve ezek a kórokozók általában kevés kárt okoznak az egészséges felnőtteknek. A nyers tej azonban veszélyes lehet a kockázati csoportokra: ezek közé tartoznak mindenekelőtt a kisgyermekek, a terhes nők, az idősek és az immunhiányos személyek.
A káros baktériumok elpusztítása érdekében a szupermarketből származó tejet felmelegítik, a pasztőrözés során az összetevők változatlanul megmaradnak.
A tejet egyébként elegendő legalább 72 Celsius-fokra melegíteni 20-30 másodpercig. Amint a tej buborékosodni és habosodni kezd, vegyük le a főzőedényről.