ACNEWS

Legfrissebb: Putyin elrendelte Prigozsin megölését

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Eszkaláció óráról órára - délutáni összefoglaló.
Hirdetés
Ad image

Mint a Meduza internetes portál az orosz vezérkar névtelen forrásaira hivatkozva beszámol, Vlagyimir Putyin, a Kreml főnöke elrendelte Jevgenyij Prigozsin meggyilkolását. Ezt az információt még nem erősítették meg. „Az orosz elnök arra számít, hogy Jevgenyij Prigozsin szelektív kiiktatásával megállítja a Wagner-csoport fegyveres felkelését” – jelentette a vezérkari forrás.

A moszkvai elit már menekül

A közösségi oldalakon már korábban is találgattak, hogy a moszkvai elit a közelgő Wagner-zsoldosokkal szemben elhagyja-e a várost. A Flightradar24 platformon különféle Oroszországból érkező magánjáratokat követtek nyomon. Mint a Spiegel magazin beszámolt róla, tudósítója megvizsgálta a repülőjegyek jelenlegi alakulását, és megállapította: Moszkvából Tbiliszibe, Asztanába és Isztambulba már nincsenek jegyek.

Benzinpánik

Az oroszok komolyan veszik országuk helyzetét – hosszú sorok alakultak ki a benzinkutaknál, és sokan menekülnek, mert félnek egy puccstól vagy polgárháborútól.

Kadirov: a csecsenek megvédik Putyint

A Wagner-főnök, Jevgenyij Prigozsin lázadása “ocsmány árulás”, és az ukrajnai konfliktus közepette az orosz egység védelme érdekében el kell fojtani – jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető.

Kadirov szombaton a Telegramon közzétett bejegyzésében éles szemrehányást tett a katonai magáncég vezetőjének, “hátba szúrásként” és “igazi katonai lázadásként” ítélve el a cselekedeteit.

Kadirov egyben teljes támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Lukasenko: eltűnt

Meg nem erősített hírek szerint a Wagner-menet Moszkva felé már hatással van Oroszország szövetségeseire. Alekszandr Lukasenko fehérorosz uralkodó állítólag szombat este hagyta el Minszket. 

Moszkva: eszkaláció

Oroszországban nyílt hatalmi harc dúl Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosparancsnok és a moszkvai vezetés között: Prigozsin Wagner zsoldosfőnök felkelésre szólított fel hadsereg vezetése. Vlagyimir Putyin orosz elnök „árulással” vádolta a zsoldoscsoportot.

Prigozsin szerint a Wagner-csoport ellenőrzi az összes katonai létesítményt Rosztov városában. A zsoldosok állítólag Voronyezsben, Rosztovtól északra vannak, és láthatóan Moszkva felé nyomulnak. Sajtóértesülések szerint orosz katonák gépfegyverekkel erősítettek állást Moszkva déli bejáratánál.

Erdogán: segít

A török ​​elnöki hivatal megerősítette az Erdogan elnök és Vlagyimir Putyin közötti telefonhívást. A török ​​elnöki hivatal szerint Erdogan arra kérte Putyint, hogy ésszerűen járjon el. Erdogan arról tájékoztatta Putyint, hogy Törökország kész kivenni a részét a helyzet békés megoldásában.

Putyin: elhagyta Moszkvát? 

A hírek szerint a Vlagyimir Putyin által használt orosz kormánygép helyi idő szerint 14 óra 16 perckor indult el a moszkvai Vnukovói repülőtérről Szentpétervárra, majd eltűnt a radarról. Nyilvánvalóan a pilóták abbahagyták az adattovábbítást, amikor az Iljusin típusú repülőgép az oroszországi Tver városától délre volt. A Spiegel értesülései szerint több média is beszámol erről a Flightradar nyomkövető szolgáltatás adataira hivatkozva.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov szombaton cáfolta, hogy az elnök elhagyta volna a fővárost. Putyin „normálisan” dolgozik a Kremlben – magyarázta.

USA: figyel

Az Egyesült Államok továbbra is szorosan együttműködik szövetségeseivel és partnereivel az oroszországi fejlemények fényében – írta Antony Blinken külügyminiszter a Twitteren. A G7 külügyminisztereivel és az EU külpolitikai képviselőjével beszélt szombaton. Semmi sem fog változni az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatásában.

Irán: belügy

Irán belügyeként írja le az Oroszországban zajló eseményeket. Az iráni állami média is idézte a külügyminisztérium szóvivőjét, aki azt mondta, hogy az Iszlám Köztársaság támogatja a jogállamiságot az Orosz Föderációban.

Hadiállapot

A hadiállapot megsértői 30 napos börtönbüntetésre számíthatnak. Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a megfelelő törvényt – írja a RIA hírügynökség.

(Forrás: nemzetközi, német, angol, orosz média)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés