ACNEWS

2024. September 23.   |   Tekla napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Világsajtó: Zelenszkij magára maradt az álmaival

Zelenszkij a hazaárulással egy szinten emlegeti a korrupciót Fotó: Unsplash
Zelenszkij a hazaárulással egy szinten emlegeti a korrupciót Fotó: Unsplash
Nagyot koppant Zelenszkij, aki azt tervezte, hogy Ukrajna NATO-tag lesz. Most olyan, mint egy bús kisfiú a játszótéren, akivel senki nem akar homokozni.
Hirdetés
Ad image

A Nato döntése, miszerint elhalasztja Ukrajna felvételét, világszerte megtöltötte a kommentárrovatokat. Mutatjuk, hogy mit gondol a nemzetközi média a litvániai Nato csúcstalálkozó eredményéről:

  • The Guardian: Volodimir Zalenszkij legutóbbi kísérlete, hogy Ukrajna meghívást kapjon a NATO-csatlakozásra, kudarcot vallott. A 31 ország vezetői aláírtak egy nyilatkozatot, amely nem tartalmazott sem határozott menetrendet, sem egyértelmű feltételeket az esetleges tagsághoz.
  • Los Angeles Times: De még az Oroszországgal vívott háború befejezése után is, ideális esetben ukrán győzelemmel, a nyugati országok számára lehetne értelme olyan biztonsági garanciákat adni Ukrajnának, amelyek nem kötődnek a NATO-tagsághoz.
  • Der Spiegel: Ez elég? Hosszú távon aligha – de egyelőre elég ahhoz, hogy megakadályozza a NATO és Ukrajna további kettészakadását. Moszkva valószínűleg nem lesz elragadtatva.
  • Kurier: Zelenszkij egyedül maradt NATO-álmával. Berlin és Párizs iránti figyelme, valamint a republikánusok és az amerikai választások miatti félelem miatt az Egyesült Államok elnöke továbbra is a fékeken tartja a lábát.
  • CNN: A csúcstalálkozó, amelyet az orosz határ közelében tartottak egy olyan országban, amelyet egykor a Kreml kisajátított és ellenőrzött, Ukrajna barátai számára erődemonstráció. Oroszország uralkodója számára pedig rossz hír.
  • Al Jazeera: Függetlenül attól, hogy Putyin háborúja hogyan alakul, vagy mikor ér véget, Oroszország máris elvesztette erkölcsi és stratégiai fölényét egy egyre offenzívabb szövetséggel szemben, amely minden bizonnyal militarizálni fogja a kontinenst és globálisan kiterjeszti hatókörét.
  • The New York Times: Az európai baloldali pártok, amelyek történelmileg kritikusak a militarizmussal és az amerikai hatalommal szemben, túlnyomórészt a Nyugat védelmére keltek. Különösen szemléletes példa erre a német Zöldek pályája. Az atomfegyverek elkeseredett ellenzőitől a nukleáris háborút nyilvánvalóan megkockáztatni hajlandó párttá vált.
  • The Kyiv Independent: A vilniusi csúcstalálkozóra 15 évvel a NATO modernkori történetének vitathatatlanul legnagyobb hibája után kerül sor. 2008-ban Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök megakadályozta, hogy Ukrajna és Grúzia csatlakozzon a szövetséghez. A bukaresti csúcstalálkozó után Oroszország, biztosítva arról, hogy szomszédai védtelenek maradnak, megszállta Grúziát, majd nem sokkal később Ukrajnát… A Nato nem követheti el kétszer ugyanazt a hibát.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés