ACNEWS

Edd meg a dinnye héját is – csodákra képes

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Alma és körte, persze - de a dinnye, a kivi, a citrusfélék vagy a banán héját is megeheti? És ha igen, egészségesek egyáltalán?
Hirdetés
Ad image

A legtöbb vitamin közvetlenül a gyümölcs és zöldség héja alatt található. Ezért eszi a legtöbb ember az almát, körtét, szilvát vagy sárgabarackot héjastul, csakúgy, mint a cseresznyét és a bogyós gyümölcsöket. De mi a helyzet a többi fajtával? A Fitbook négy olyan finom gyümölcsöt mutat be, amelyeknek a héját habozás nélkül megeheted – feltéve, hogy fogyasztás előtt alaposan megmosod őket. Ráadásul ezekben az esetekben különösen fontos, hogy kizárjuk a növényvédőszerekkel és egyéb toxinokkal való szennyezettséget.

A banán héja káliumban és rostban gazdag

A banánhéj elfogyasztásának gondolata nem tűnik különösen csábítónak, ráadásul viszonylag kemény és kissé kesernyés az íze. A héja azonban extra adag káliumot tartalmaz, amely elengedhetetlen az izmok, sejtek és idegek normális működéséhez. Emellett értékes rostforrás, és rendkívül gazdag antioxidánsokban, amelyek védenek a rák ellen és csökkentik a gyulladást.

Dobd a banán héját a turmixgépbe, és használd turmixok vagy házi banánkenyér összetevőjeként. A főtt banánhéj egyébként remekül helyettesíti a szalonnát vagy a pulled porkot a húsmentes receptekben. Emellett az egzotikus kevergetve sült ételek vagy curryk is tápanyagokban gazdagíthatók vékonyra szeletelt banánhéjjal.

Ha leszeded a kivi héját, kihagyod a legjobb részt

A kivi héja szőrös, ezért nem éppen ízletes, de az egyik legegészségesebb. Ha a gyümölcshússal együtt eszed a héját is, 50 százalékkal több rostot, 32 százalékkal több folsavat és 34 százalékkal több E-vitamint juttatsz a szervezetbe. 

A szőrös bunda könnyen eltávolítható, ha a gyümölcsöt tiszta törölközővel megdörzsöljük, zöldségkefével súroljuk vagy kanállal kaparjuk le.

A sportolóknak feltétlenül meg kell enniük a görögdinnye héját

Míg a rózsaszín hús frissítő élvezet, különösen a forró nyári hónapokban, a fehér-zöld héja azonban nem túl kecsegtető. Pedig a görögdinnye héja tele van rosttal, aminosavakkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek védelmet nyújtanak a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és más krónikus betegségek ellen. A héj tartalmazza az L-citrullin nevű aminosavat, amely javítja a merevedési funkciókat a Viagra vagy egyéb potencianövelő szerek veszélyes mellékhatásai nélkül. Továbbá kitágítja az ereket, ezáltal javítja az oxigénellátást. Ennek hatására az izmok nem fáradnak el olyan gyorsan edzés közben, így javul a sportteljesítmény.

A narancs- és a citromhéj igazi vitaminbomba

A citrusfélék héja antibakteriális anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják a káros mikroorganizmusok szaporodását a szájban. Emellett egy erős antioxidánst, a D-limonént is tartalmazzák. Ez nemcsak a szívet védi, hanem tartósan csökkenti a szövet- és sejtkárosodást is, amely részben felelős a korai öregedésért. 

Frissen és finomra reszelve desszertek és sütemények összetevőjeként, illetve szárítva és/vagy por formájában teák vagy kiadós ételek fűszereként is tökéletes.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!