ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Putyin repülő Csernobilt szabadít ránk a születésnapján – VIDEÓ

Putyin Fotó: Youtube
Putyin Fotó: Youtube
Vlagyimir Putyin a születésnapja alkalmából a félelmetes, korlátlan hatótávolságú nukleáris rakétájának kilövésére készül.
Hirdetés
Ad image

A Burevesztnyik nukleáris meghajtású cirkálórakéta, amelyet a szakértők „repülő Csernobilnak” neveznek, hetekig képes repülni. A félelmetes rakéta eddigi 13 tesztje sikertelen volt.

Műholdfelvételek és repülési adatok azonban arra utalnak, hogy Putyin – aki szombaton ünnepli 71. születésnapját – készen áll az ítéletnapi fegyver bevetésére. Föld körüli pályára küldi.

A Novaja Zemlja bázison és annak közelében lévő repülőgépek és járművek mozgása összhangban van a korábbi tesztelési előkészületekkel. A pilótákat még arra is figyelmeztették, hogy kerüljék el a közeli légteret – írja a Sun.

Egy korábbi, 2019-es teszt hét ember halálához vezetett, akik megpróbálták megmenteni a lezuhant szigorúan titkos rakétát. Mind a heten Szarovból származtak, egy olyan zárt nukleáris városból, ahol a külföldieknek tilos a belépés. Putyin „nemzeti hősöknek” nevezte őket, anélkül, hogy haláluk részleteit megmagyarázta volna.

A szülinapos a Burevesztnyikre úgy tekint, mint egy korlátlan hatótávolságú, „világvége” fegyverre. Folyamatosan a légtérben tud maradni. A Kreml szerint ez egy alacsonyan repülő „lopakodó” cirkálórakéta, amelyet a meglévő nyugati légvédelem képtelen lenne elfogni. A rakéta emellett képes nukleáris robbanófejek célba juttatására is a világ bármely pontjára.

A NATO által Skyfall néven ismert Burevesztnyik rakétát Putyin 2018 márciusában jelentette be nyilvánosan a nemzethez intézett éves beszédében, öt másik úgynevezett „szuperfegyverrel” együtt.

A rakéta oroszul „viharmadarat” jelent és a feltételezések szerint először 2020 januárjában próbálták ki sikeresen. A tervek szerint 2025-re készült volna el, de a források szerint a fejlesztés felgyorsult az Ukrajnában zajló háború miatt.

A nukleáris meghajtású, nagyon nagy hatótávolságú rakétát az amerikai katonai hatóságok 2021-ben „egyedülálló, interkontinentális hatótávolságú fegyverként” jellemezték.

Úgy tervezték, hogy nukleáris robbanófejet hordozhasson. A beépített mini méretű atomreaktor sokkal nagyobb hatótávolságot biztosít, mint bármelyik korábbi nem ballisztikus cirkálórakéta. A nukleáris energiamag elméletileg lehetővé tenné, hogy többször is körberepülje a Földet, mielőtt célba érne.

Emellett rendkívül alacsony magasságban is képes sík repülési pályát követni, ami „láthatatlanná” teszi, mivel a legtöbb rakétaérzékelő rendszer hatótávolsága alatt repül.

A robbanófej csak egy része Putyin félelmetes arzenáljának, amely akár 6000 nukleáris és egyéb szuperfegyverből áll.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés