ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Az oroszok pajzsként használják az ukrán katonákat

Ukrán katona mögött halad az orosz / Fotó youtube-képernyőkép - Szabad Európa
Ukrán katona mögött halad az orosz / Fotó youtube-képernyőkép - Szabad Európa
Az orosz katonák állítólag ukránok mögé bújva törnek előre. Meg akarják védeni magukat, és pajzsként használják a foglyokat.
Hirdetés
Ad image

Az amerikai kormány által finanszírozott Radio Liberty (Szabad Európa Rádió) nevű médiaszervezet kapta meg a 19 perces videót az ukrán hadseregtől, és a felvételek részleteit megosztotta YouTube-csatornáján.

A tájékoztatás szerint egy orosz katona látható, amint egy ukrán fogoly mögé bújik ellenséges területen. Az orosz láthatóan maga előtt tolja az ukránt, hogy az ukrán katonák ne lőjenek rá. További orosz katonák követik őket.

Később csetepatéra került sor, amelyben egy gránát robbant fel egy orosz katonákból és fegyvertelen foglyokból álló csoport közelében.

Az ukránok úgy vélik, hogy az oroszok ezt a taktikát alkalmazzák, hogy felderítsék erőik tüzelőállásait. Az ellenséges területre való behatolással az oroszok nagy kockázatnak teszik ki magukat. Hogy elkerüljék, hogy őket is eltalálják, ukrán foglyok mögé bújnak.

A jelenetek állítólag az ukrajnai Zaporizzsjai terület Robotine városának közelében játszódtak le. A térség az utóbbi időben gyakran volt heves harcok színhelye, és Putyin hadserege számára stratégiai fontosságú helyszínnek számít a két keleti oblasztyáért folytatott harcban.

Ha a filmfelvételen látható jelenetek igaznak bizonyulnak, akkor Oroszország megsértette a genfi egyezményt. „Szigorúan tilos hadifoglyokat hadviselésre felhasználni” – mondta a videó megtekintése után Dmytro Lubinets, aki emberi jogi biztosként dolgozik az ukrán parlamentben.

A videót azonban még nem ellenőrizték független forrásból. Az ukrán hadseregnek nincs tudomása arról, hogy mi történt a felvételen látható katonákkal. Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a vádakat – írja a blick.ch

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés