ACNEWS

Macron begőzölt: csapatokat küldene Ukrajnába

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
A francia elnök már nem zárja ki, hogy országa szárazföldi csapatokat vezényeljen Ukrajnába, Oroszország ellen.
Hirdetés
Ad image

„A több mint 20 állam- és kormányfő találkozóján nem született konszenzus a szárazföldi csapatok hivatalos bevetéséről. De semmit sem lehet kizárni. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerhesse meg ezt a háborút” – magyarázta a Emmanuel Macron.

„Sokan két évvel ezelőtt azt mondták, hogy ’soha tankok, soha, soha repülőgépek, soha nagyobb hatótávolságú rakéták’. Ma viszont arról vitáznak, hogy gyorsabbá és erősebbé kell válni a tankok és rakéták szállításában. Tehát bármi lehetséges, ha az segít a célunk elérésében – mondta a francia elnök, aki hozzátette, hogy minden ország önállóan és szuverén módon dönthet a szárazföldi csapatok bevetéséről.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a párizsi találkozóra való elutazása előtt az Oroszországgal szembeni feszültség „veszélyes fokozódására” figyelmeztetett. Egyes országok, amelyeket nem kívánt megnevezni, a jelek szerint készek arra, hogy saját katonáikat közvetlenül Ukrajnába küldjék. Ez azonban nem győzné meg Oroszországot, hogy engedjen, de minden bizonnyal növelné a konfliktus eszkalálódásának kockázatát.

A találkozón elhatározták, hogy koalíciót hoznak létre, amely közepes és nagyobb hatótávolságú rakétákkal és bombákkal látja el Ukrajnát az orosz vonalak mögötti csapásokhoz – számolt be a francia elnök. Rövid távon további lőszert is mozgósítani kell Ukrajna számára saját készletekből és harmadik országokból.

Csehország vezeti azt a kezdeményezést, amelynek célja, hogy pénzt gyűjtsenek a tüzérségi lőszerek gyors beszerzésére harmadik országokból Ukrajna számára. Hollandia 100 millió euróval kíván hozzájárulni a kezdeményezéshez.

Egyebek mellett a kibervédelemről, a fegyverek, katonai képességek és lőszerek ukrajnai koprodukciójáról, valamint az ukrajnai orosz offenzíva által közvetlenül fenyegetett országok, különösen Moldova védelméről is megállapodtak.

A francia Mirage vadászgépek leszállításáról még nem született döntés. Macron, aki március közepére maga is Kijevbe tervez utazni, azonban azt mondta, hogy még vizsgálják azokat a francia katonai eszközöket, amelyek segíthetnének Ukrajnának – írja a krone.at.

„A konferencián elvi döntés született arról, hogy Ukrajnának gyorsabban és több támogatást kell nyújtani” – mondta Macron. Franciaország támogatja azt az elképzelést is, hogy az ukrajnai háború miatt közös adósságból finanszírozzák az európai védelmi kiadásokat. A koronavírusválsághoz hasonlóan minden európai országot érint Oroszország agressziója, ami indokolja a közös adósság különleges megközelítését.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videoüzenetben csatlakozott a rövid idő alatt szervezett konferenciához, további segítséget kért annak megakadályozására, hogy Oroszország kiterjessze agresszióját más országokra is. Hétfőn arra panaszkodott, hogy az ígért fegyverszállítások túl későn érkeznek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés