ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Húszezer NATO-katona sorakozott fel az orosz határ mentén

A Nordic Response 2024 gyakorlaton 13 nemzet több mint 20 000 katonája vesz részt Vlagyimir Putyin szomszédságában.
Hirdetés
Ad image

A NATO ma (március 4-én, hétfőn) hatalmas hadgyakorlatot kezdett. A Norvégia által vezetett Nordic Response 2024 elnevezésű gyakorlaton 13 ország több mint 20 000 katonája vesz részt, akik közel két héten át Finnország, Norvégia és Svédország északi részén gyakorolnak.

Több mint 4000 finn katona is ott lesz, ami a finn hadsereg szerint az eddigi legnagyobb külföldi gyakorlatot jelenti az új NATO-tagország számára.

A finn védelmi erők közleményben tudatták: „Finnország első alkalommal vesz részt NATO-tagállamként a szövetség régióinak kollektív védelmét szolgáló gyakorlaton”.

Finnország, amelynek 1340 kilométeres határa van Oroszországgal, 2023 áprilisában csatlakozott a NATO-hoz.  A gyakorlatot, amelyet kétévente tartanak Észak-Norvégia sarkvidéki szélsőségeiben, korábban „Cold Response”-nak hívták.

A gyakorlatok mindössze néhány nappal azután zajlanak, hogy Putyin azzal vádolta meg a szövetséget, hogy Oroszország megtámadását tervezi.

A Norvég Fegyveres Erők a honlapján bejelentette, hogy „a NATO Finnországgal és végül Svédországgal való bővítésének köszönhetően most kiterjesztjük a gyakorlatot az északi válaszreakcióra”. Idén a gyakorlatnak egyenlő arányban Finnország, Norvégia és Svédország ad otthont.

A március 15-ig tartó gyakorlatban részt vevő országok között van Belgium, Nagy-Britannia, Kanada, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Kanada, Norvégia, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Államok – írja a DailyStar.

A résztvevő csapatok mintegy fele szárazföldi gyakorlatot tart. A többiek a tengeren lesznek majd több mint 50 tengeralattjáróval, fregatttal, korvettel, repülőgép-hordozóval és különböző kétéltű hajókkal, a levegőben pedig több mint 100 vadászrepülőgéppel, szállító repülőgéppel, tengerészeti megfigyelő repülőgéppel és helikopterrel – közölte a norvég hadsereg.

A közös kiképzés középpontjában az északi régió védelme és védelme áll majd – közölték norvég katonai tisztviselők.

Tron Strand dandártábornok a Norvég Királyi Légierőtől kijelentette: „Képesnek kell lennünk visszavágni és megállítani mindenkit, aki megpróbálja megkérdőjelezni határainkat, értékeinket és demokráciánkat. A jelenlegi európai biztonsági helyzetben a gyakorlat rendkívül aktuális és fontosabb, mint valaha”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés