ACNEWS

A lengyel hadsereg veszi át a katonai hatalmat Európában

Illusztráció / Fotó: Pixabay
Illusztráció / Fotó: Pixabay
Kérdés, ha kitör a béke, mit szól hozzá a fegyverben álló Ukrajna, nem beszélve a németekről és franciákról…
Hirdetés
Ad image

Lengyelország fegyverkezik – az európai biztonság védnökévé akar válni.

Vadászrepülők, helikopterek, cirkálórakéták: Lengyelország feltölti fegyvertárát. Idén az ország a bruttó hazai termék arányában mérve több pénzt költ majd a védelemre, mint az USA. A GDP négy százalékával az ország kapja idén a legnagyobb védelmi költségvetést az Észak-atlanti Szerződés tagállamai közül. Lengyelország példakép akar lenni: Március közepén Andrzej Duda lengyel elnök felszólította a NATO-szövetségeseket, hogy GDP-jük három százalékát fordítsák védelemre. Duda „világos és bátor” választ kért az Ukrajna elleni orosz agresszióra.

Fegyverarzenál

„Lengyelország stratégiai pozícióba akarja helyezni magát, mint Európa jövőbeli biztonsági garanciavállalója” – mondta Jeffrey Fischer, az amerikai légierő nyugalmazott ezredese a krone.at-nak. „Nem érdekeltek abban, hogy védelmi felszereléseket vásároljanak az EU-tól, inkább az amerikai hadiipari komplexumhoz igazodnak”.

Fischer arra a hatalmas mennyiségű fegyverre utal, amelyet Lengyelország az Egyesült Államoktól vásárol az amerikai Foreign Military Sales (FMS) program keretében. Március végén az amerikai kongresszus jóváhagyta 821 új, 900 kilométeres hatótávolságú JASSM cirkálórakéta eladását Lengyelországnak. Az országnak így több mint 1000 rakéta lesz az arzenáljában – több, mint bármely más európai országnak. Lengyelország már kapott F-16 és F-35 vadászrepülőgépeket és 96 Apache harci helikoptert is a legmodernebb változatban.

Féljenek az oroszok!

„A fegyverkezés nem a lengyel ambíciókról szól – hangsúlyozza Marcin Terlikowski, a Lengyel Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (PISM) biztonságpolitikai szakértője, – „hanem az orosz fenyegetésre adott válaszról. A cél az, hogy megmutassuk Oroszországnak, hogy eszébe se jusson háborút indítani”. Egy kelet-európai NATO-ország elleni orosz támadás nagyon valószínűtlen jövőbeli forgatókönyv, és a NATO elrettentő politikájához való lengyel hozzájárulás célja, hogy ez így is maradjon” – magyarázza Terlikowski.

Egy hatékony NATO-tag Európában azonban csak az Egyesült Államokkal együtt létezhet: Az Egyesült Államok nemcsak fegyvereket szállít a közép-európai országnak, hanem katonai jelenlétét is erősíti a NATO keleti szárnyán. Lengyelországban amerikai katonai főhadiszállást állítanak fel, egy nehézpáncélos harci dandárral együtt – akár 6000 fővel. Lengyelországban már most is 11 000 amerikai katona állomásozik.

Lengyelország átveszi Németország szerepét?

Lengyelország megerősödött szerepe nemrég az úgynevezett weimari háromszögben vált világossá, ahol Tusk miniszterelnök egyenrangúan jelent meg a nagyhatalmú francia elnökkel, Emmanuel Macronnal és Olaf Scholz német kancellárral. Macron a közelmúltban a NATO-katonák esetleges ukrajnai állomásoztatásával kapcsolatos kijelentéseivel is bizonyította erejét. Németország viszont, amely nem mozdul a Taurus-vitában, Fischer katonai szakértő szerint „kormány nélküli hajónak” tűnik.

Lengyelország katonai szempontból betölthetné a Németország által hagyott hiányosságok egy részét, „de politikai szempontból Németországnak fenn kell tartania kemény álláspontját Oroszországgal szemben. És nem szabad aláásnia a berlini kancellári hivatalból érkező ellentmondásos jelzésekkel a un. fordulópont ígéretét” – mondta Terlikowski, utalva a szomszédaik közötti Taurus-vitára.

Hogy a lengyel hadsereg képes lesz-e háborúzni az összes új high-tech fegyverrel, amit beszerez, az még nem derült ki.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés