ACNEWS

A Boeing összeesküvésben vallotta magát bűnösnek

Boeing 737 Max / Fotó: wikimedia - Steve Lynes , Sandshurst, Egyesült Királyság
Boeing 737 Max / Fotó: wikimedia - Steve Lynes , Sandshurst, Egyesült Királyság
A 737 MAX halálos balesetei után a Boeing inkább bűnösnek vallotta magát, csakhogy elkerüljön egy tárgyalást, ahol újabb borzalmak kerülhetnek napvilágra.
Hirdetés
Ad image

A Boeing két, összesen 346 halálos áldozatot követelő repülőgépének öt évvel ezelőtti lezuhanása körüli eljárásban a repülőgépgyártó azt állítja, hogy megállapodásra jutott az amerikai igazságügyi minisztériummal.

„Elvi megállapodás” született – közölte hétfőn a Boeing. Az amerikai Texas államban benyújtott bírósági dokumentumok szerint az amerikai vállalat beleegyezett abba, hogy bűnösnek vallja magát a 737 MAX repülőgépek tanúsításával kapcsolatos „az Egyesült Államok megtévesztésére irányuló összeesküvésben” – írja a heute.at.

A két 737 MAX repülőgép 2018 októberében Indonéziában és 2019 márciusában Etiópiában történt lezuhanásában összesen 346 ember vesztette életét. Májusban az igazságügyi minisztérium közölte, hogy a Boeing ellen emiatt ismét büntetőeljárás indulhat, és hogy az amerikai hatóságokkal 2021 elejétől a nyomozás befejezéséről szóló megállapodás már nem érvényes, mivel a Boeing megszegte a vállalt kötelezettségeit. A most megkötött megállapodás értelmében a Boeingnek bírságot kell fizetnie, valamint legalább 455 millió dollárt kell befektetnie „megfelelőségi és biztonsági programokba”.

Az egyezséget most egy amerikai bírónak kell jóváhagynia. Azzal, hogy bűnösnek vallja magát, a Boeing elkerül egy látványos a büntetőpert – amit az áldozatok családjai szorgalmaztak.

A baleset áldozatainak hozzátartozói nagyon csalódottak a megegyezés miatt, ügyvédjük, Robert Clifford szerint. „Az elmúlt öt év megmutatta, hogy a Boeing továbbra is a profitot helyezi előtérbe a biztonsággal szemben. A mostani megállapodás hozzájárul ahhoz, hogy ez továbbra is így maradjon” – magyarázta Clifford.

Az ügyvédek beadványa szerint az érintett családok a következő tárgyaláson a megállapodás elutasítását fogják kérni a bíróságtól. Az év elején például az Alaska Airlines egyik Boeing 737 MAX 9-es gépének kabinfalának egy része kitört egy repülés során. A repülőgépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania. Az FAA emiatt januárban ideiglenes repülési tilalmat rendelt el a 737 MAX repülőgépekre.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés