ACNEWS

A gelato nem fagylalt

Gelato / Fotó: Shutterstock
Gelato / Fotó: Shutterstock
A nyár végre hivatalosan is megkezdődött, így a fagylalt szezon is. De vajon mi a különbség az egyes jeges édességek között?
Hirdetés
Ad image

Amikor a szupermarketek mélyhűtői között lézengünk rengeteg féle fagylalttal és jégkrémmel találkozhatunk. Ezek kizárólag ipari finomságok, amik között van pocsék, ehető, finom és ámulatba ejtő. Viszont sose tökéletes, nem tudjuk valahogyan megtalálni azt, amit a kézműves fagyizóban ízleltünk Olaszországban, vagy éppen Magyarország egy-egy eldugott szegletén. Ennek oka egyszerű. A bolti termékek mind futószalagon készülnek és tele vannak mindenféle vegyszerekkel, mint az ízfokozók, a színezékek és a tartósítószerek. Velük szemben állnak a kézműves termékek, amikben kizárólagosan természetes alapanyagok vannak.

Mind a gelato, mind a fagylalt krémes, fagyasztott desszert, amely tejtermékből és cukorból készül. A fagylalt régen az elit csemegéje volt. Az “egyszerű emberek” között a 19. században terjedt el, a tejipar gyors fejlődésének köszönhetően. Ami a gelatót illeti, biztosan tudjuk, hogy kicsit később jelent meg, Olaszországban. Arról azonban a mai napig folyik a vita, hogy Szicíliából vagy Firenzéből származik-e.

Alapvetően mindkét desszert ugyanazokból az összetevőkből áll össze: tejtermék, cukor, különböző ízek és levegő. A különbség ezek arányában van. A fagylaltban több a levegő, mint a gelatóban. Ez a különbség az előkészítés, azaz a keverés során jelentkezik. A fagylaltot gyorsabban keverik és a nagyobb mennyiségű levegő nagyobb térfogatot kölcsönöz neki. A másik különbség, hogy a fagylaltban zsírosabb tej van, illetve tartalmazhat tojássárgáját, ez viszont kevésbé gyakori a gelato esetében. A gelato ezzel ellentétben több tejet és cukrot tartalmazhat. Ez teszi ízletesebbé. Azok, akik mindkét desszertet kóstolták, valószínűleg maguk is észrevették a textúra különbségét. A gelato selymesebb és valamivel tömörebbnek tűnik, mint a fagylalt, ami inkább nagyobb térfogatú és könnyebb.

A tálalásban is különbség van. A gelatót valamivel magasabb hőmérsékleten szolgálják fel, mint a fagylaltot, ami segít felszabadítani az ízét, és egy kis lapáttal mérik ki, nem gombócként, mint a fagylaltot – foglalta össze a Balk.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés