ACNEWS

A kormány stratégiai szövetségesként tekint a horgászokra

A kormány stratégiai szövetségesként tekint a horgászok 800 ezer főt számláló közösségére - olvasható a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke és a kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos közös közleményében.

Hirdetés
Ad image

A kormány stratégiai szövetségesként tekint a horgászok 800 ezer főt számláló közösségére – olvasható a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke és a kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos közös közleményében.

A dokumentumot hétfőn, azt követően juttatták el az MTI-hez, hogy Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos, valamint Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke egyeztetett a halgazdálkodás és benne a horgászat jövőjéről.

A közlemény szerint Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban egy sor kedvező változás segítette a horgászok mindennapjait.

A többi között 2016-tól megszűnt a kereskedelmi célú halászat a természetes vizeken és a MOHOSZ lett 2030 végéig a legtöbb vízterület halgazdálkodási jogának haszonbérlője. A Büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek számít az orvhalászat.

Egyszerűbbé vált az ügyintézés az új horgászokmánnyal, valamint az online is kiváltható területi jegyekkel – sorolta.

A miniszterelnöki biztos megerősítette, hogy a kormány meg kívánja újítani a MOHOSZ-szal a korában kötött együttműködési megállapodást. Egyúttal azon dolgoznak, hogy az állam nagyobb arányban járuljon hozzá a szervezet működéséhez, mert a természetes vizek megóvása nemzeti kötelezettség.

Szűcs Lajos arra hívta fel a figyelmet, hogy a MOHOSZ 2021 óta 37 közfeladat ellátására kapott felhatalmazást, és a megkapott támogatási és szabályozási lehetőségeivel egységes elvek szerint, átlátható módon segíti a horgászszervezeteket. A halgazdálkodás és a horgászügyvitel támogatása érdekében évi több száz millió forint jut el a sikeresen pályázókhoz.

Nyitrai Zsolt és Szűcs Lajos egyetértettek abban, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a horgász infrastruktúra fejlesztésére.

„Megállapították, hogy a szomszédunkban dúló háború okozta kihívások a horgásztársadalmat is érintik, hiszen a fejlődés akkor fog tudni folytatódni, ha minden vissza tud térni a rendes hétköznapok menetére. Ehhez pedig egy dolog szükséges, a béke megteremtése, mert ha béke van, akkor minden van” – fogalmaz a közös közleményben Nyitrai Zsolt és Szűcs Lajos. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés