ACNEWS

2024. April 24.   |   György napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

A koronavirus agresszívvé tette a gyilkos bálnákat

Orca - kardszárnyú delfin / Fotó: pixabay
Orca - kardszárnyú delfin / Fotó: pixabay
Egyre több orka támadja meg a hajókat - de mi az oka?
Hirdetés
Ad image

Az orkák, vagy más néven a gyilkos bálnák átharapják a kormánylapátokat, néha a hajógerincet rongálják, vagy körbeveszik a kisebb-nagyobb vitorlásokat. Az utóbbi időben több hajót is sikerült elsüllyeszteniük.

Az incidensek száma növekszik, és mindig az orkák a tettesek. Körülbelül 70 erős orka „garázdálkodik” Észak-Marokkótól Észak-Spanyolországig. Míg korábban csak alkalmanként támadták meg az útjukba kerülő tonhalvadász halászhajókat, ma már egyre gyakrabban mennek neki az akár 15 méter hosszú vitorlás jachtoknak is.

A szakértők rejtéllyel szembesülnek: mi van az orkákkal? Ennyire agresszívek?

Az egyik elmélet szerint: a koronavirus a hibás!

„A világjárvány idején kevesebb tengerész volt, és kisebb volt a találkozás esélye. Összességében nyugodtabb volt a tenger az állatok számára, mivel több volt az élelem, és a halászatot is korlátozták” – mondja Ulrich Karlowski, a Német Tengeri Természetvédelmi Alapítvány biológusa. „Az a tény, hogy az állatok most ‘bosszút állnak’ a visszatérő halászhajókon a halállomány újbóli csökkenése miatt, lehetőséget ad a fokozott interakcióra.”

De az is lehet, hogy csak a zaj bosszantja az orkákat. A koronavirus idején a tengerek elcsendesültek. Alig volt vitorlás, tengerjáró, tartájhajó a vizeken. Az orkák élőhelye csendesebb volt, mint valaha.   De a zajszennyezés visszatért.

A tengeri fajok védelmével foglalkozó szakértő szerint: „A bálnák és delfinek rendkívül finom hallással rendelkeznek, és bioszonárt használnak arra, hogy tájékozódjanak és kommunikáljanak egymással, felismerjék a veszélyeket. Élelemre vagy társakra leljenek. A krónikus víz alatti zaj stresszt okoz az állatoknak és megbetegíti őket. Minél hangosabb az óceán, annál nehezebb kommunikálniuk a társaikkal. Ha a hangokat elfojtják a hajómotorok, a bálna anyák nehezen találják meg a fiatalokat. Az élelem keresése is annál nehezebbé válik, minél hangosabb a víz alatt.”

Fabian Ritter, egy bálnavédelmi szervezet tengerbiológusa azonban nem hisz abban az elméletben, hogy a zaj agresszívvá tette a bálnákat: „Miért kellene az orkáknak azokhoz a hajókhoz menniük, amelyek a legkevesebb zajt adják? Miért a kisebb hajókat támadják?” A zajelméletet se tartja reálisnak: „Az állatok születésüktől fogva hozzászoktak a zajhoz, a Gibraltári-szoros például rendkívül forgalmas.”

A tengerbiológusok szerint valószínűbb egy másik magyarázat: az orkák csak játszani akarnak -irja a Bild.

Az első feljegyzett támadások „még nem teljesen kifejlett orkák zaklatásáról” szóltak, mondja Ritter. „Fiatalok és lendületesek, humbug van a fejükben, olyanok, mint mi, emberek. És akkor valami önálló életre kel bennük.”

Más szavakkal, az orkák megtanítják egymásnak, hogy a vitorlások nagyszerű játékok.

„Az orkák nagyon intelligensek” – mondja Karlowski. „Az ibériai orkák közül 16-17 már megtanulta megállítani a vitorlásokat. Feltehetően véletlenül találkoztak velük, és megkedvelték a játékukat. Ezt a tudást továbbadják az utódaiknak. Ezért várható, hogy az orka populáció állatai továbbra is képesek lesznek így viselkedni.”

Ez nem jó hír a Portugália és Spanyolország partjainál élő tengerészek számára.

És mit kell tenni, ha támadás éri a hajót? A szakértők azt tanácsolják: kapcsolják ki a motort és az elektronikát, engedjék le a vitorlákat, engedjék el a kormánylapátot, hagyják a hajót sodródni.

 „Maradj nyugodt. És ne védekezzenek erőszakosan. Egy orkát nem lehet legyőzni” – mondja Ritter, a tengerbiológus.

Karlowski pedig ezt tanácsolja: „Minél unalmasabb a helyzet az orkák számára, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy továbbállnak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés