ACNEWS

A Kreml örül a pápa támogatásának

Ferenc pápa Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Ferenc pápa Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Ferenc pápa Ukrajnához intézett felhívása, hogy tárgyaljon a moszkvai kormánnyal, diplomáciai felfordulást okozott.
Hirdetés
Ad image

„Ahogy én látom, a pápa arra kéri a Nyugatot, hogy tegye félre ambícióit, és ismerje el, hogy tévedett. A Nyugat arra használja Ukrajnát, hogy meggyengítse Oroszországot ” – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, aki a továbbiakban kifejtette, hogy Oroszország soha nem blokkolta a tárgyalásokat.

Zelenszkij élesen elutasította

Zelenszkij vasárnap este videóbeszédben élesen elutasította a pápa felhívását, miszerint Ukrajna emelje fel a „fehér zászlót”. Az egyház az emberek között van, „nem pedig két és fél ezer kilométerre, valahol máshol, hogy közvetítsen valaki között, aki élni akar, és valaki között, aki el akar pusztítani” – hangsúlyozta Zelenszkij.

„Amikor az orosz gonoszság február 24-én elkezdte ezt a háborút, minden ukrán felállt, hogy megvédje magát. Keresztények, muszlimok, zsidók – mindenki” – mondta Zelenszkij, aki ezután köszönetet mondott minden ukrán katonai lelkésznek. „A fronton voltak, védték az életet és az emberiséget, imákkal, beszélgetésekkel és tettekkel támogatták. Ez az egyház” – tette hozzá.

Beszédében közvetlenül utalt a pápának a svájci televíziónak adott interjúban tett kijelentéseire. „Az orosz gyilkosok csak azért nem mennének tovább Európába, mert a kék-sárga zászló alatt fegyveres ukránok tartják vissza őket. Ukrajnában sok templom falát felgyújtották és lerombolták az orosz gránátok. És ez sokat elmond arról, hogy kinek kell megállnia ahhoz, hogy a háború véget érjen” – magyarázta az ukrán államfő.

Mit jelent a fehér zászló?

A pápa felhívásával, hogy béketárgyalásokat kezdeményezzen Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújában, masszív ellenállást váltott ki. A katolikus egyházfő kijelentéseit Ukrajnában és több más országban is kizárólag Kijevhez intézett egyoldalú felhívásként – egyesek szerint akár kapitulációra való felhívásként – értelmezték. A 87 éves pápa a „fehér zászló” kifejezést is használta az ukrán hadsereg nehézségeire utalva – ez háborúk idején évszázadok óta a megadás jele, vagyis az ellenséges csapatoknak való harc nélküli behódolás – írja a krone.at.

A pápa szavai, miszerint Ukrajnának „bátorságot illetve a fehér zászlót kellene mutatnia és tárgyalni”, a hétvégén terjedt el a médiában. A katolikus egyházfő és az olasz nyelvű svájci RSI televízió közötti interjúból származnak, amelyet március 20-án teljes terjedelmében sugároznak. Matteo Bruni vatikáni szóvivő sietett finomítani a kijelentéseket. A „Vatican News” ukrán nyelven is megjelent beszámolójában Bruni kifejtette, hogy a pápa „mindenekelőtt tűzszünetre akart szólítani és újraéleszteni a bátorságot a tárgyalásokhoz”.

A fehér zászló képe – magyarázta Bruni -, a kijelentés értelme az volt, hogy Ferenc „diplomáciai megoldást akar az igazságos és tartós béke érdekében”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés