ACNEWS

Lengyel vágóhíd: visszaküldik az ukrán fiatalokat katonának

Kosiniak-Kamysz / Fotó: Shutterstock
Kosiniak-Kamysz / Fotó: Shutterstock
Lengyelország kész segíteni Ukrajnának abban, hogy katonai korú férfi állampolgárai visszatérjenek és segítsék hazájukat az Oroszország elleni háborúban.
Hirdetés
Ad image

Lengyelország már korábban felvetette, hogy segít Ukrajnának abban, hogy a katonai szolgálatra kötelezettek visszatérjenek hazájukba, hogy teljesítsék állampolgári kötelezettségüket – mondta a lengyel védelmi miniszter, Kosiniak-Kamysz a Polsat News televíziónak.

„Azt hiszem, sok lengyel felháborodik, amikor szállodában és kávézókban látja az ukrán fiatalembereket, és közben azt hallja, hogy mekkora erőfeszítéseket kell tennünk Ukrajna megsegítésére” – mondta, anélkül, hogy részleteket közölt volna arról, hogyan fog Lengyelország segíteni.

„Bármilyen támogatás lehetséges” – mondta Kosiniak-Kamysz arról, hogyan reagálna Lengyelország, ha Kijev segítséget kérne azoknak a hazahozatalához, akik az útlevelük lejártával elveszítik a lengyelországi tartózkodáshoz való jogukat.

Ahogy arról az AcNews is beszámolt, az ukrán kormány olyan szabályokat jelentett be, amelyek értelmében a katonai korú férfiak számára csak az országon belül lehet katonai dokumentumot és útlevelet kiállítani a külföldi diplomáciai képviseletek helyett. Ennek következtében a külföldön élő 18 és 59 év közötti férfiak nem tudják majd megújítani a lejáró útleveleket, illetve nem kaphatnak újakat a konzulátusokon.

Az Eurostat adatbázisa szerint 2024 januárjában mintegy 4,3 millió ukrán él az Európai Unió országaiban, közülük mintegy 860 ezer felnőtt férfi. Lengyelország 950 ezer ukránnak adott ideiglenes védelmi státuszt, csak Németországban vannak többen – írja az idnes.cz.

Más európai és uniós országok határozottan elutasították eddig Zelenszkij azon követelését, hogy küldjék haza a menekült ukrán fiatalokat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés