ACNEWS

Kuleba kitalálta, hogyan zsarolja a külföldre menekült hadköteleseket

Dmitro Kuleba / Fotó: Shutterstock
Dmitro Kuleba / Fotó: Shutterstock
Ukrajna leállította a külföldön tartózkodó, hadköteles korú ukrán állampolgárok számára nyújtott konzuli szolgáltatásokat. És ezzel csapdába ejtette őket.
Hirdetés
Ad image

Kivételt képeznek azok, akik vissza akarnak térni az országba – közölte ma a kijevi külügyminisztérium. Dimitrij Kuleba elmondta, hogy a külföldön tartózkodás nem mentesíti a férfiakat a haza iránti kötelezettségeik alól.

Múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt az új törvényt, amely megváltoztatja az Ukrajnában több mint két évvel ezelőtt, az orosz invázióra válaszul meghirdetett mozgósítási szabályokat. Ennek fő célja az, hogy összegyűjtsék az összes sorköteles férfit, és frissítsék adataikat, ami megkönnyíti a hatóságok számára a hadseregbe való behívásukat – írja a blesk.cz.

A norma előírja, hogy a katonai okmányok nélkül külföldön élő ukránok nem intézhetnek új útlevelet és nem kaphatnak konzuli szolgáltatásokat.

„Ha valaki azt gondolja, hogy míg az egyik messze a fronton harcol és az életét kockáztatja ezért az államért, addig a másik külföldön marad, de szolgáltatásokat kap ettől az államtól, akkor ez nem így működik” – mondta Kuleba külügyminiszter az X közösségi oldalon, hozzátéve, hogy a külföldi tartózkodás nem mentesíti az állampolgárt a hazája iránti kötelezettségei alól. „Ezért rendeltem el intézkedéseket a hadköteles korú férfiakkal szembeni méltányos bánásmód visszaállítására Ukrajnában és külföldön. Ez igazságos lesz” – tette hozzá. A minisztérium további részletekkel fog szolgálni, amint a törvény hatályba lép.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés