ACNEWS

A magyar hétköznapok inspirálták az india rendező készülő sorozatát

Tyagi Pallava közel tíz éve választotta ki hazánkat, akkor filmrendezést tanulni érkezett az országba. Iskolái befejezése után Angliába utazott, ám visszahúzta a szíve Magyarországra, amire azóta otthonaként tekint. A rendező figyel, tanul és alkot. Jelenleg egy sorozat bemutató filmjét, egy pilotot forgat, ami jó eséllyel az HBO Max-on köthet ki. De mit tud ez a fiatal rendező, akinek bejárása volt Andy Vajna irodájába is? Tyagival beszélgettünk.

Hirdetés
Ad image

Tyagi Pallava közel tíz éve választotta ki hazánkat, akkor filmrendezést tanulni érkezett az országba. Iskolái befejezése után Angliába utazott, ám visszahúzta a szíve Magyarországra, amire azóta otthonaként tekint. A rendező figyel, tanul és alkot. Jelenleg egy sorozat bemutató filmjét, egy pilotot forgat, ami jó eséllyel az HBO Max-on köthet ki. De mit tud ez a fiatal rendező, akinek bejárása volt Andy Vajna irodájába is? Tyagival beszélgettünk.

  Lassan 10 éve élsz Magyarországon. Hogy érzed itt magad? Mi tartott itt, illetve hozott vissza?

 Egyfolytában mozizom, mint egy kívülálló. Megfigyelem a társadalmat, és miközben jókat szórakozom a látottakon az agyam egyfolytában azon jár, hogy miképp lehetne ezt szórakoztató módon tálalni. Együtt éltem egy lánnyal, de a covid alatt szakítottunk, így jelenleg a filmezés a szerelmem és az egyetlen kötelékem is Magyarországhoz. Keveset beszélek magyarul, igyekszem megtanulni ezt a csodálatos, ám hihetetlenül nehéz nyelvet. Magyarország egy kifejezetten érdekes hely, a dualitás itt elég erősen jelen van.

Hány filmen dolgoztál, mióta itt élsz?

– Jó páron, nem tudnám így hasra ütésre megmondani. Sok a dokumentumfilmet is. Csináltam Davason egyet, párat Budapesten, rengeteg reklámot és rövid filmet készítettem. Igazából minden munkám elérhető a weboldalamon, ha valakit érdekel, ne legyen rest klikkelni.

  Úgy tudom, jó viszont ápoltál Andy Vajnával…

 Jó párszor jártam Andy Vajna irodájában, sokat beszélgettünk. Képzeld, az íróasztalán volt egy beépített rulett. Andy mindig nagyon kedves volt velem, imádta az ötleteimet, épp emiatt ültünk össze olyan sokszor. Szeretett volna segíteni egy-egy projektem megvalósulásában. Miután Mr. Vajna elhunyt, nem találtam többet Magyarországon olyan nyitott gondolkodású és támogató attitűdű embert, mint ő volt.

Jelenleg egy sorozaton dolgozol, mesélnél róla?

– Igen, jelenleg nagy erőkkel dolgozom, vagyis dolgozunk a stábommal az Outsiders-ön (Kívülállók).  Pontosabban a sorozat pilot epizódján. Ezzel a bemutatkozó résszel szeretném kvalifikálni a filmet valamelyik nagy, itthon is elérhető streaming platformra. A sorozat a saját- és a környezetem tapasztalásain alapszik: amit láttam/láttunk a magyar társadalomban, miképp élnek együtt az itteni emberek. Ezeket igyekeztem a filmvászonra vinni – ha még lehet egyáltalán élni ezzel a kifejezéssel. Interakciókat a helyiekkel, látott, érzékelt, illetve mások által mesélt történeteket, visszatérő társadalmi jelenségeket igyekeztünk szatírikusan, a humor segítségével könnyedebbé tenni és reprezentálni.

Hogy áll jelenleg a forgatás? Mesélnél róla az AcNews olvasóinak?

– A kellős közepén vagyunk mindennek, egyfolytában forgatunk, nem akarom elkiabálni, de jól haladunk. A filmjeimben mindig adok helyet a cigányságnak, most sem tettem másképp, a sorozat több központi szereplője roma származású. Úgy vélem, butaság lenne egy – a magyar hétköznapokat feldolgozó – filmben nem szerepeltetni cigányokat.

Honnan jött az inspirációd? Miből merítetted a művészeted?

– Gyerekként Indiában éltem, ott nem nagyon volt más, csak rengeteg harcművészeti film. Így jobb híján ezeket néztem. A hongkongi és bollywoodi klasszikusokat, amiket itt, a nyugaton talán nem is ismernek. Csupa tánc és ének és csillogás… Rengeteg az akció- és horrorfilm, utóbbiból nagyon sok amerikai is eljutott hozzám. Ezeket néztük mindannyian órákon át. A leginspirálóbb mind közül a bollywoodi filmek voltak. A filmjeimben nincsenek érzelmes beszélgetések, és a táncos-énekes részeket is hagytam, de a történetmesélés és a fordulatok egytől-egyig onnan merítkeznek. A drámaiság, az akció, a viccek, mind-mind azokból a filmekből erednek.  Az elmúlt 10 év alatt Magyarországon is rengeteget inspirálódtam. Rátaláltam Tarr Bélára és rengeteg kiváló magyar rendezőre! Nagyon sokukkal beszéltem személyesen, volt, akivel együtt is dolgozhattam.

  Egy rendezőnek vannak kedvenc filmjei?

 Ne kérdezz ilyet, erre nem lehet válaszolni. Csípőből százat fel tudnék sorolni és még napokig hívogatnálak, hogy >>ezt kihagytam<<. Ez nagyban múlik az épp aktuális kedvemen, kivel nézem, az időn, de még az időjáráson is. De például nagyon szeretem David Attenborough filmjeit. Illetve anti-blockbuster vagyok, jobban szeretem az olyan filmet, amely nem átlagos, ami napokig beleragad a lelkembe.

– Mik a terveid a jövődet illetően? Maradsz Magyarországon?

– Szeretnék még Magyarországon maradni és forgatni egy filmet, amiről már régóta álmodozom. A Kívülállók pár hónapja csak egy ötlet volt, és most már forgatjuk, szóval nem félek, hogy ne készülne el. 5 éve dolgozom rajta, szeretném, ha a lehető legjobban hozhatnám ki belőle. Bár nem beszélem jól a nyelveteket, de tudok magyarként gondolkodni és érezni, szeretek itt élni. A magyar filmgyártás tele van jobbnál jobb emberekkel, akik rendkívüli látásmóddal és munkamorállal vannak megáldva, szeretek magyarokkal dolgozni. Emellett van egy alapítványunk, ahol hátrányos helyzetű embereknek igyekszünk segíteni, azzal is szívesen foglalkoznék a továbbiakban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés