ACNEWS

A túl sok szex miatt kihalhat ez az állatfaj

Nagy bajban vannak az erszényes nyestek, mert a szaporodás érdekében alig alszanak.

Hirdetés
Ad image

Nagy bajban vannak az erszényes nyestek, mert a szaporodás érdekében alig alszanak.

A húsevő erszényesek hímei jellemzően párzás közben halnak meg, melynek oka jellemzően az alváshiány. A nőstények viszont akár a négy évet is megélhetik.

„Nagy távolságokat tesznek meg, hogy minél gyakrabban párosodjanak, és úgy tűnik, olyan erős a késztetésük, hogy lemondanak az alvásról, hogy több időt töltsenek a nőstények keresésével” − mondta Christofer Clemente, a University of the Sunshine Coast vezető oktatója a BBC-nek.

A kutatók 42 napon keresztül figyelték meg a nyesteket. Ebből kiderült, hogy néhány állat több mint 10 kilométert gyalogolt egy éjszaka alatt, ami az átlagos lépéshossz alapján közel 40 kilométeres emberi távolságnak felel meg − áll a tanulmányban.

„Az alvásmegvonás lehetetlenné teheti a regenerálódást, és ez magyarázatot adhat a hímeknél a párzási időszak után regisztrált halálozási adatokra. Könnyű prédává válnak, képtelenek elkerülni, hogy egy autó elüsse őket, vagy egyszerűen a kimerültségbe halnak bele. Ha a hímek a túlélésük rovására lemondanak az alvásról, az erszényes nyestek kiváló modellfajjá válhatnak az alvásmegvonás testműködésre gyakorolt hatásainak vizsgálatára” − mondta Joshua Gaschk, a tanulmány vezető szerzője.

A hím erszényes nyestek egyébként 10 hónapos korukban válnak ivaréretté, és egy aktus akár 14 órán keresztül is tarthat.

 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés