A keserű íz a szájban különböző okok miatt fordulhat elő, de nem mindegyik utal egészségügyi problémákra. Egy adott étel elfogyasztása vagy a tabletták szedésének mellékhatása is lehet. Ilyen mellékhatása lehet a tetraciklin antibiotikumnak, a lítiumkészítményeknek és egyes szív- és érrendszeri gyógyszereknek. Azonban, ha a kellemetlen érzések hosszú ideig, több napig vagy akár hetekig nem múlnak el, érdemes jobban utánajárni a dolognak.
„A keserű íz a szájban, amely fogmosás után is megmarad, miközben olyan kellemetlenné válik, hogy az étel ízét is befolyásolja, könnyen utalhat krónikus betegségre. A legtöbb esetben az emésztőrendszeri, például az epehólyag működésének problémájára mutat.” – magyarázta Olga Malinovszkaja diagnoszta a Gazetának.
A keserű szájíz ugyanis gyakran társul a nyelőcsőbe jutó epével, amelynek kellemetlen íze van. Az epe az élelmiszerek megemésztéséhez, elsősorban a zsírok lebontásához szükséges. A táplálkozási szokások és az életmód miatt előfordulhat, hogy a szükségesnél több epe termelődik. Ez gyakran a zsíros ételek fogyasztása miatt következik be.
Ezenkívül vannak olyan betegségek, amelyek megzavarják az epe normális kiáramlását. Ilyen az epekő, epeúti diszkinézia, epehólyag-gyulladás vagy a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás és gyomorhurut is. A kellemetlen íz viszont nem az egyetlen tünete ezeknek a betegségeknek. Részben görcsökkel, hasfájással, hányingerrel járnak, de sokan tapasztalhatnak gyomorégést és túlzott böfögést is.
„A szájban jelentkező keserűség másik gyakori oka a fogászati problémák. A keserű íz gyakran megjelenik a szájüregben fellépő gyulladás miatt. A kísérő jelek között szerepel az étkezési fájdalom, a szájnyálkahártyán kialakuló fekélyek” – tette hozzá a szakember.
A fogászati problémákat orvosi beavatkozás nélkül is észre lehet venni, de meglehetősen nehéz kitalálni, hogy az emésztőrendszer mely patológiái okozhatnak keserűséget a szájban. Éppen ezért jobb, ha orvoshoz fordulunk, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.