ACNEWS

A vég kezdete is lehet: fordulj orvoshoz, ha ezt a tünetet tapasztalod

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
Többen tapasztaltuk már, hogy egy kellemetlen, savanyú ízt érzünk a szánkban. Azonban, ha ez a tünet hosszas ideig fennáll, jobb orvoshoz menni.
Hirdetés
Ad image

A keserű íz a szájban különböző okok miatt fordulhat elő, de nem mindegyik utal egészségügyi problémákra. Egy adott étel elfogyasztása vagy a tabletták szedésének mellékhatása is lehet. Ilyen mellékhatása lehet a tetraciklin antibiotikumnak, a lítiumkészítményeknek és egyes szív- és érrendszeri gyógyszereknek. Azonban, ha a kellemetlen érzések hosszú ideig, több napig vagy akár hetekig nem múlnak el, érdemes jobban utánajárni a dolognak.

„A keserű íz a szájban, amely fogmosás után is megmarad, miközben olyan kellemetlenné válik, hogy az étel ízét is befolyásolja, könnyen utalhat krónikus betegségre. A legtöbb esetben az emésztőrendszeri, például az epehólyag működésének problémájára mutat.” – magyarázta Olga Malinovszkaja diagnoszta a Gazetának.

A keserű szájíz ugyanis gyakran társul a nyelőcsőbe jutó epével, amelynek kellemetlen íze van. Az epe az élelmiszerek megemésztéséhez, elsősorban a zsírok lebontásához szükséges. A táplálkozási szokások és az életmód miatt előfordulhat, hogy a szükségesnél több epe termelődik. Ez gyakran a zsíros ételek fogyasztása miatt következik be.

Ezenkívül vannak olyan betegségek, amelyek megzavarják az epe normális kiáramlását. Ilyen az epekő, epeúti diszkinézia, epehólyag-gyulladás vagy a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás és gyomorhurut is. A kellemetlen íz viszont nem az egyetlen tünete ezeknek a betegségeknek. Részben görcsökkel, hasfájással, hányingerrel járnak, de sokan tapasztalhatnak gyomorégést és túlzott böfögést is.

„A szájban jelentkező keserűség másik gyakori oka a fogászati ​​problémák. A keserű íz gyakran megjelenik a szájüregben fellépő gyulladás miatt. A kísérő jelek között szerepel az étkezési fájdalom, a szájnyálkahártyán kialakuló fekélyek” – tette hozzá a szakember.

A fogászati ​​problémákat orvosi beavatkozás nélkül is észre lehet venni, de meglehetősen nehéz kitalálni, hogy az emésztőrendszer mely patológiái okozhatnak keserűséget a szájban. Éppen ezért jobb, ha orvoshoz fordulunk, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés