ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Aljas módon megalázták a BME gólyatáborában az elsőéveseket

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Közösségépítés címén megdöbbentően aljas megaláztatásban volt része az elsőéves hallgatóknak a bodajki gólyatáborban.
Hirdetés
Ad image

Nincs aljasabb dolog, mint az élet apró dolgaiban megalázni, kiszolgáltatottá tenni az embert, ahogy azt a BME gólyatáborában tették. Az elsőévesek beszámolója szerint többen elhagyták a tábort a durva bánásmód miatt. Több diákot zavart, hogy már az érkezéskor egy órán át gyalogoltatták őket a tűző napon. Az első este az összes táska tartalmát kipakoltatták velük, minden ruhát egyenként kirázattak, az ételeket kidobatták, a gyógyszereket elkobozták. Külön kérni kellett esténként, ha valakinek szüksége volt rájuk – olvasható az Eduline-hoz eljutott beszámolóban.

Szégyen, ami gólyatábor címen történt

Így derült fény arra, hogy milyen kegyetlenül bántak a gólyákkal az augusztus 14-től 17-éig tartó bodajki rendezvényen. Eszerint kötelező volt a biztonsági szolgálat által végzett testi motozás. A koedukált szobákban felsőbb évesek aludtak a földön, hogy megakadályozzák a mosdóba való kijutást, amire külön szabály vonatkozott. Csak a mosdószünetekben volt rá lehetőség, naponta maximum háromszor. Egy perc után üvöltve tessékelték ki a benn tartózkodókat, mondván, jön a következő csapat. A fürdésre fogmosással, mosdóhasználattal, öltözködéssel együtt a fiúknak 2, a lányoknak 5 percet adtak, amit stopperrel is mértek. Időtúllépés esetén verték a fülkék ajtaját.

A gólyatábor résztvevői szerint inkább kiképzőtáborhoz hasonlított a rendezvény, ahol a szervezők megakadályozták a spontán csoportosulásokat is. Az alvó diákokat lefényképezték, majd azt később az egész tábor előtt kivetítették. Reméljük, lesz, aki feljelentést tesz a szervezők ellen, akik számtalan esetben bűncselekményt követtek el, amikor a személyiségi jogaikban durván korlátozták a gólyákat. Általánosságban elfogadható, ha a józan ész határain belül beavatják a gólyákat, de diákok öncélú megalázása, emberségükben való megsértése, az alapvető szükségletek kielégítésének megakadályozása, az agresszió és a megfélemlítés vállalhatatlan.

Vajon mit szól mindehhez a rektor?

Mint azt az AcNews megírta, az egész ország megdöbbent, amikor kiderült: a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának gólyatáborában ugyanezek a szervezők megtiltották, hogy az elsőéves diákok óvszert vigyenek magukkal. Mindezt azzal az indokkal tették, hogy megakadályozzák a szexet, így a nem kívánt terhességet is. Beszédes, hogy a BME VIK gólyatáborának közösségi oldalán az adminok a posztok alatt korlátozták a hozzászólás lehetőségét is.

Az Eduline a Facebook oldalán kéri azokat a gólyákat, akik név nélkül megosztanák velük a táborbéli élményeiket. Az egyik hozzászóló szerint a gólyáknak az Oktatási Jogok Biztosához kell fordulni panasszal, és kérjenek vizsgálatot. Más a rektor személyes felelősségét emlegeti.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés