ACNEWS

Alkohol és záptojás szaga van az univerzumnak

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Az űrhajósoknak valószínűleg be kéne fogniuk az orrukat az űrben, ha nem viselnének sisakot.
Hirdetés
Ad image

Közvetlenül persze nem lehet az űrben szaglászni, mert űrruha nélkül az a biztos halált jelentené. De az űrhajósok többször is beszámoltak arról, milyen kellemetlen szagot árasztott a ruhájuk, amikor egy űrséta után visszatértek a zsilipen keresztül a modulba.

Az üstökösök szaga a legundorítóbb. Ezeket tartják a legszebb égitesteknek, de többek között hidrogén-szulfid-molekulák és ammónia gyűrű veszi körül őket. Ez záptojás vagy vizelet szagát árasztja. Erről a space.com számolt be, ami az elmúlt évtizedek számos expedícióján alapult.

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán, úgy tűnik, benzingőzt bocsát ki. Az ok, hogy olajfolyók és -tavak borítják. Légköre szénhidrogének sűrű szmogjából áll. Ezek a molekulák (köztük a benzol) alkotják a benzin előállításához használt nyersolajat.

És milyen szaga van a Holdunknak? Az Apollo holdraszálláson részt vevő űrhajósai puskaporhoz hasonló szagot éreztek.

Más nagyon különleges szagokról is beszámoltak az űrben. Például, hogy néha rum és málna illat volt, de aztán keserű és füstös is. Az alkoholos szagot a galaxisunk közepén található hatalmas porfelhővel, a Sagittarius B2-vel magyarázták. Ez sok alkoholt tartalmaz, többek között vinil-alkoholt, metanolt és etanolt – írta a bild.de.

A Nemzetközi Űrállomáson utazók azt hitték, hogy égett steak szagát érzik. A tudósok ezt a policiklikus aromás szénhidrogéneknek tulajdonítják. Ezek megtalálhatók az űrben, de a Földön az elszenesedett ételekben is. Az itt is észlelt fémes szag valószínűleg az oxigénre adott reakció: az egyes oxigénatomok az űrhajósok ruhájához tapadnak, mielőtt azok kilépnének az űr vákuumába. A légzsilipbe való visszatéréskor pedig az atomok friss oxigénatomokkal egyesülve ózont képeznek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés