ACNEWS

2024. September 08.   |   Adrienn, Mária napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Alkotmánybírót jelölnek a kormánypártok államfőnek

Sulyok Tamás / Fotó: alkotmanybirosag.hu
Sulyok Tamás / Fotó: alkotmanybirosag.hu
Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolják a kormánypártok államfőjelöltnek, méghozzá Orbán Viktor előterjesztésére
Hirdetés
Ad image

Ezt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón jelentette be.

A Balatonalmádiban tartott közös, kihelyezett frakcióülésén szerdán este Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök is beszédet mondott és ismét hibának nevezte K. Endre kegyelmi ügyét, ami miatt Novák Katalin államfő lemondott.

Kocsis hozzátette: szeretnék, ha minél hamarabb megválasztanák az új köztársasági elnököt, de konkrét dátumot még nem tudott mondani. Kocsis azt is bejelentette, hogy Deutsch Tamás lesz a Fidesz EP-listavezetője.

Novák Katalin lemondásáról a tavaszi ülésszak első napján, a február 26-i, hétfői ülésén határoz – vita nélkül – az Országgyűlés. A határozathozatal előtt Novák államfő ötperces időkeretben felszólalhat, de ez nem kötelező. Február 10-i, a lemondását bejelentő nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy most szólal meg utoljára államfőként.

Az új államfő megválasztásig az Országgyűlés elnöke, vagyis Kövér László lép automatikusan a távozó köztársasági elnök helyére. Így volt ez 2012-ben, Schmitt Pál lemondása után is. Kövér házelnöki feladatait pedig átmenetileg egyik alelnöke, a fideszes Lezsák Sándor veszi majd át.

Az Országgyűlésnek Novák lemondásának február 26-i elfogadása után 30 napja van megválasztani az új köztársasági elnököt. Bár több ellenzéki pártnak is van már saját államfőjelöltje, a parlamenti erőviszonyok, a Fidesz–KDNP kétharmada miatt ennek nincs sok jelentősége, mivel a köztársasági elnök választáson első körben kétharmados, második körben feles többséggel csak a Fidesz-KDNP jelöltje lehet az államfőválasztás győztese.

Kocsis a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy mivel néhány perccel korábban a bíróság ítélete kimondta a DK-s Varju László bűnösségét, ahogy korábban a momentumos Fekete-Győr Andrásét is, ezért mindkét ellenzéki politikust felszólította, hogy mondjon a képviselői mandátumáról.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés