ACNEWS

Alkotmányos jog lett az abortusz

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A történelemben Franciaország lett az első ország, amely az abortuszhoz való jogot beiktatta az alkotmányába.
Hirdetés
Ad image

„Üzenetet küldünk minden nőnek: tested a tiéd, és senki sem dönthet helyetted” – mondta Gabriel Attal francia miniszterelnök a francia törvényhozás történelmi jelentőségű együttes ülésén a Versailles-i palotában a parlamenti képviselőknek és szenátoroknak mondott beszédében.

Mind a 925 francia törvényhozó 780-72 arányban szavazott a módosítás mellett.

Franciaország 1974-ben legalizálta az abortuszt a terhesség 12. hetéig. 2022-ben a terhesség 12. hétről 14. hétre emelte az abortusz törvényes határát.

A hétfői szavazás az abortuszt a parlamenti törvények által felügyelt „garantált szabadságként” rögzíti, ami azt jelenti, hogy a jövőbeli kormányok nem „módosíthatják drasztikusan” a jelenlegi törvényeket, amelyek a 14 hetes határig finanszírozzák az abortuszt – írja a Gazette.

„Franciaország megmutatja, hogy az abortuszhoz való jog többé nem opció. Ez demokráciánk feltétele” – mondta a módosítás egyik legfőbb szószólója, Melanie Vogel zöldpárti szenátor. „A Francia Köztársaság nem marad többé demokratikus az abortuszhoz való jog nélkül”.

A Vatikán hétfőn elítélte az intézkedést.

„Az Életért Pápai Akadémia emlékeztet arra, hogy az egyetemes emberi jogok korában nem lehet ’jog’ az emberi élet kioltása” – olvasható a Vatikán közleményében.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés