ACNEWS

Amerika elismerte: az orosz hadsereg teljesen újjáépült

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Oroszország újjáépítette a hadseregét, miután hatalmas veszteségeket szenvedett az ukrajnai invázió kezdete során.
Hirdetés
Ad image

„Az elmúlt néhány hónap során úgy értékeltük, hogy Oroszország katonailag szinte teljesen újjáépült” – mondta Kurt Campbell külügyminiszter-helyettes egy rendezvényen.

Campbell értékelése ellentmond a Pentagon és Amerika európai szövetségesei értékelésének. Az Ukrajnát támogató országok találkozóján a múlt hónap végén Lloyd Austin védelmi miniszter ugyanis azt állította, hogy Oroszország több mint 315 ezer áldozatot szenvedett a háború során. Ám az amerikai segélyek csökkenésével, ami lőszerhiányhoz vezetett az ukrajnai frontvonalakon, az orosz erők előretörtek. De ezek is sokba kerültek – mondta a Pentagon.

Egy év eleji interjúban a litván nemzetbiztonsági bizottság elnöke még úgy becsülte, hogy Oroszországnak öt-hét évbe telne, mire újra összeállítaná erőit egy teljes körű háborúra.

Moszkva 2022 óta növeli a védelmi kiadásokat – a 2024-es költségvetésben a nemzeti GDP 6%-ára. Az emelkedés a Kreml azon erőfeszítéseinek része, hogy gazdaságát, és különösen védelmi iparát háborús alapokra helyezze – írja a defensenews.com.

A sikerhez részben Kína is hozzájárul, Észak-Korea és Irán támogatásával együtt. Mind Campbell, mind egy másik magas rangú kormányzati tisztviselő a héten újságírókkal névtelenség mellett beszélgetve elmondta, hogy Kína segített partnerének elviselni a gazdasági és katonai visszaeséseket az elmúlt két évben.

„Tényleg azt láttuk, hogy a Kína elkezdett segíteni Oroszország védelmi ipari bázisának újjáépítésében. Lényegében pótolva az európai partnerek kereskedelmét, amely Ukrajna megszállásával megszűnt” -mondta a tisztviselő.

Moszkva sikere további nyomást gyakorolt a kijevi kormányra. A héten 27-ről 25 évre csökkentették a sorozási korhatárt a fronton elszenvedett veszteségek közepette. Ukrajna továbbra is reménykedik egy óriási amerikai segélyinfúzióban, amely még mindig függőben van a kongresszusban.

„Az ukrán fegyveres erőknek továbbra is spórolniuk kell a lőszerrel és a légvédelemmel a frontvonalakon és országszerte. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a frontvonalak az összeomlás szélén állnak” – mondta CQ Brown, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés