ACNEWS

Zelenszkij kétségbe esett: 400 ezer fiatalt akar hadba küldeni

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Az ukrán elnök kilenc hónapig gondolkozott rajta, végül úgy döntött, hogy ezentúl a 25 éveseket is be lehet sorozni a seregbe. Az eddigi korhatár 27 év volt.
Hirdetés
Ad image

Ez lehetővé teszi, hogy két további hadtestet vessenek majd be az Oroszországgal vívott háborúba. Az erről szóló bejegyzés kedden jelent meg az ukrán parlament honlapján.

A kilencvenes évek végi születési arányszámok alapján így elméletileg jó 400 ezerrel több férfit lehetne behívni katonai szolgálatra.

A parlament már tavaly májusban elfogadta a tartalékos korhatárról szóló új törvényt. Ruszlan Sztefancsuk parlamenti elnök júniusban nyújtotta be Zelenszkijnek aláírásra. Az ukrán elnök azonban decemberben azt állította, hogy az aláíráshoz még mindig súlyos érvekre van szüksége. Úgy tűnik, hogy ezek az aggályok most eloszlottak – írja a krone.at.

Ukrajna már több mint két éve védekezik a nagyszabású orosz hadművelet ellen. A hadiállapot bevezetése óta a 18 és 60 év közötti, katonai szolgálatra alkalmas férfiaknak, néhány kivételtől eltekintve, tilos elhagyniuk az országot. Eddig azonban csak a 27 évesnél idősebb tartalékos korú férfiakat sorozták be.

A front nehéz helyzetére való tekintettel Zelenszkij jelezte, hogy az év végéig akár 500 000 további katonára is szükség lenne. Olekszandr Szirszkij hadseregfőnök viszont nemrég úgy nyilatkozott, hogy ez a szám ennél alacsonyabb.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés