ACNEWS

Amszerdam támogatja a nők pisiléshez való jogát

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Egy fiatal lány óriási botrányt kavart. Amszterdam pedig megadta magát. Hogy korábban miért nem gondoltak rá, senki sem érti.
Hirdetés
Ad image

A történet még 2015-ben vette kezdetét, amikor az akkor 21 éves Geerte Piening egy átmulatott éjszaka után tartott hazafelé. A lánynak azonban irdatlanul kellett pisilnie. Ez alapvetően egy nagyvárosban nem lenne probléma, azonban ekkorra már minden bezárt, és a legközelebbi nyilvános WC 2 kilométerrel arrébb volt. Így Geerte az utcán könnyített magán. Ennek egy 140 eurós (55 ezer forint) bírság lett a vége. „Sok piszoár volt a környéken, azonban én nem tudtam hova menni.” – mondta a lány.

A holland fővárosban összesen 35 nyilvános piszoár van elhelyezve, de nők számára mindössze 3 opció létezik, ami nemcsak nekik, de a mozgássérülteknek is probléma. Éppen erre az igazságtalanságra hivatkozva Geerte fellebbezett a büntetés ellen. Azonban két éven keresztül semmilyen választ nem kapott a polgármesteri hivataltól. Mindössze egy idézést, mert nem fizette be a büntetést. Az ügye végül nyilvánosságot kapott, és 20 újságíró jelent meg a tárgyalásán, ahol 90 euróra (35 ezer forint) mérsékelték a bírságot. A bíró pedig azzal a jótanáccsal látta el a lányt, hogy ha nagyon kell neki, használja a piszoárt. „Lehet nem kényelmes, de lehetséges” – tette hozzá a taláros férfi a kalapáccsal a kezében.

Az ítéletből országszerte tüntetések lettek és egy petíció is elindult. Elkezdtek a hollandok harcolni a nyilvános női mosdókért. Geerte nem adta fel. 9 évébe telt, de végül kiharcolta, hogy a nyári hónapokban a nagyobb parkokban mobil WC-ket állítsanak föl, de mostantól a rendőrségre és a tűzóltóságra is be lehet menni pisilni. Sőt, Amszterdam bejelentette, hogy 4 millió euró értékben telepítenek állandó mosdókat szerte a városban – számolt be az iDNES.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés