ACNEWS

Antalics Máté lett Európa legjobb motoros rendőre

Fotó: Antalics Máté
Fotó: Antalics Máté
Április végén Európa-bajnokságot rendeztek a motoros rendőröknek, Antalics Máté törzszászlós állt a dobogó legmagasabb fokára.
Hirdetés
Ad image

Rendkívül megtisztelő elismerést kapott pár hete Antalics Máté törzszászlós, aki Európa rendőrmotorosai között lett a legjobb. A fiatal járőr szinte az anyatejjel szívta magába a motorozás szeretetét. Hatévesen pattant először nyeregbe, azóta pedig csak akkor száll le onnan, ha nagyon muszáj. Még jégesőben is inkább a dübörgő kétkerekűt választja. „Az érettségi környékén még nem tudtam, hogy mihez kezdjek az életemmel, ezután jött képbe a rendőrség. Abban mindig is biztos voltam, hogy ha csak lehet, motorozni szeretnék, de meg kellett várnom a 24 éves kort, amikor letehettem a korlátlan vezetői engedélyt” – mesélte a Blikknek Antalics Máté.

Pedig büntetőpontot is kapott

Máté nem sokkal később már egyenruhában hódolt a szenvedélyének. Nem csak rutin, de érzék is kell persze ahhoz, hogy az ember Európa legjobb motoros rendőre legyen és még így is benne van a hibázás lehetősége. Tizenkét évnyi gyakorlata ellenére Máté nem tagadja, hogy nagyon izgult a verseny előtt, sőt a végső próbatételen még büntetőpontokat is kapott. A verseny ügyességi feladatokból állt, többek közt bójákat kellett kerülgetniük. „Az egyik feladatnál lefulladt alattam a motor. Bár le sem tettem a lábamat és azonnal újraindítottam, mégis kaptam büntetést” – emlékezett a törzszászlós. A versenyen ügyességi feladatokat kellett végrehajtaniuk, bójákat kerülgettek, billenőpallón motoroztak át és mindezt persze időre.

Imádják a gyerekek

Máté szolgálati motorjával indult a versenyen, amit „lábon” vitt ki a helyszínre, vagyis egyszerűen kimotorozott vele Németországba. A motoros rendőrök Magyarországon március 15-én szállnak nyeregbe és ha az időjárás engedi, akár november elejéig is két keréken gurulnak. Nem számít, ha esik az eső, vagy tűz a nap, többségük akkor is a motoros szolgálatot kéri. „Ha valamelyikünk fáradtnak érzi magát, vagy valamiért nem szeretne motorra ülni, akkor kérhetjük, hogy aznap autós szolgálatot teljesítsünk, ebből nem szokott gond lenni” – mondta Máté. Aki legszívesebben akkor is motoron dolgozik, ha jégeső esik. Ehhez talán az is hozzájárul, hogy már új, modern szolgálati ruhájuk van, ami ellenáll a víznek, hidegnek.

Antalics Máté törzszászlós úgy motorozik, ahogy Európában senki Fotó: Antalics Máté

„Az autós kollégák most biztos morcosak lesznek, de szerintem a motoros rendőröket jobban kedvelik az emberek, én legalábbis ezt érzem, amikor átülök a kocsiból. A többi motoros integet, a gyerekek is imádják, gyakran odajönnek, kérdezgetnek. Sőt, ha a helyzet engedi, mi is szoktunk váltani pár szót a civil motorosokkal és megnézegetjük egymás gépét.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés