ACNEWS

Arat a rák a fiatalok között – és csak rosszabb lesz

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
80%-kal nőtt a rákos megbetegedések száma a fiatalok körében az elmúlt három évtized alatt.
Hirdetés
Ad image

Az előrejelzések szerint ez a szám 2030-ig további 21%-kal fog emelkedni. Az 50 év alattiak körében világszerte közel 80%-kal nőtt a rákos megbetegedések száma az elmúlt három évtized alatt – derül ki a BMJ Oncology című szaklapban megjelent tanulmányból. A mellrák után a legmagasabb halálozási arány a légcső-, a tüdő-, a gyomor- és a bélrákhoz kapcsolódik. A legnagyobb mértékben a vese- és petefészekrákban szenvedők körében növekedett a halálozások száma.

A korai stádiumú rákos megbetegedések száma világszerte az 1990-es 1,82 millióról 2019-re 3,26 millióra nőtt. Mindeközben a 40-es, 30-as éveikben járó vagy annál fiatalabb felnőttek rákos halálozása 27%-kal növekedett. Ennek következtében az 50 év alattiak közül évente már több mint egymillióan halnak meg rákos megbetegedésben – derül ki a kutatásból. A szakértők még csak próbálják megérteni az esetszámok növekedése mögött meghúzódó okokat.

„1990 óta a korai stádiumban kialakuló rákos megbetegedések előfordulása és halálozása világszerte jelentősen megnőtt” – írják a felmérésben. – „Az egészséges életmód ösztönzése, beleértve az egészséges táplálkozást, a dohány- és alkoholfogyasztás korlátozását és a megfelelő szabadtéri mozgást, csökkenthetné a korán kialakuló rákos megbetegedéseket.”

A kutatók szerint valószínűleg a genetikai tényezők is szerepet játszanak a betegség kialakulásában. Az adatok szerint azonban a leggyakoribb rákos megbetegedések hátterében a vörös húsban és sóban gazdag, gyümölcsökben és tejben szegény étrend áll az 50 évnél fiatalabbak körében. Továbbá az alkoholfogyasztás és a dohányzás is a fő kockázati tényezők közé tartoznak. Ráadásul a fizikai inaktivitás, a túlsúly és a magas vércukorszint is hozzájárulnak ehhez – írja a theguardian.com.

Az elmúlt három évtizedben megfigyelt tendenciák alapján a becslések szerint 2030-ra az új, korán kialakuló rákos megbetegedések és az ehhez kapcsolódó halálesetek száma világszerte további 21-31%-kal emelkedik majd, és a 40-es éveikben járók vannak a legnagyobb veszélynek kitéve.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés