ACNEWS

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro őrültig, ugyanis a hazai barackostól kezdve, a piskótásabb skót scone-on át, egészen az orosz blini-ig van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Az AcNews az egyik tulajdonost, Szőke Csillát, az ötletgazda édesanyját kérdezte a nem mindennapi palacsintázóról, aki többek között a palacsinta kultúrtörténeti hátterébe is beavatott minket.

Hirdetés
Ad image

Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro őrültig, ugyanis a hazai barackostól kezdve, a piskótásabb skót scone-on át, egészen az orosz blini-ig van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Az AcNews az egyik tulajdonost, Szőke Csillát, az ötletgazda édesanyját kérdezte a nem mindennapi palacsintázóról, aki többek között a palacsinta kultúrtörténeti hátterébe is beavatott minket.

– Honnan jött az ötlet, miért pont palacsintázót nyitottatok?

– Hárman vagyunk tulajdonosok, Milasovszky-Gálszécsy Mátéval és Nagy Mártonnal, de a gimnazista lányom találta ki a koncepciót. Egy római helyen voltunk, ahol 100 féle tiramisut lehetett kapni, ez inspirálta a lányomat, majd elkezdtünk gondolkodni, hogy mi lehet az, amiből sok félét lehet csinálni és egyúttal különleges, de mégis pofonegyszerű. Mindenki szereti a palacsintát, erre gondoltunk.

– Honnan jött a név, „Around Pancake”?

– Az Around Pancake egyrészt a palacsinta alakjára reflektál, másrészt a pandémia alatt fogant meg a palacsintázó ötlete, amikor nem lehetett utazni, holott mikor utazunk, akkor kíváncsiak vagyunk más kultúrák ételeire, így nálunk nem kell repülőre ülni, körbe lehet menni a „világon”, legalábbis 10 nemzet palacsintáját meg lehet kóstolni.

– Talán nem tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy az átlag magyar fejében létezik magyar, édes töltelékes palacsinta, a hortobágyi húsos és még talán hallottunk arról, hogy van amerikai palacsinta. Mennyire népszerű ételről van szó?

– Mindenütt van palacsinta, még palacsinta világnap is van. Érdekes, hogy az európai keresztény kultúrában a böjt előtti utolsó étkezésként palacsintát esznek, mint utolsó élvezeti forrás az ételmegvonás előtt. De az iszlámnál is megjelenik, náluk a ramadán után van ünnepi palacsinta.

– A palacsinta tehát a valláshoz is köthető, mi a helyzet a hétköznapokban, kik fogyasztották, fogyasztják a hazánkban is népszerű ételt?

– A palacsintában még az is nagyon érdekes, hogy a gazdagoknak és a szegényeknek is egyformán az étele volt. Ennek legeklatánsabb példája az orosz blini, ami szintén egy ünnepi palacsinta, a tehetősebbek, az orosz nemesek, ami a csövön kifér azt tették rá, a legkülönbözőbb feltéteket, míg a szegények egyszerűen csak orosz tejföllel ették. Blini nálunk is kapható lazacos és pisztráng-kaviáros változatban.

– Mi volt eddig a legjobb tapasztalat vagy rácsodálkozás? Volt arra példa, hogy egy külföldi besétált hozzátok és megkóstolta saját országának palacsintáját?

– Igen, egy japán úr kért nálunk okonomiyakit, ez egy nagyon különleges omlettszerű japán palacsinta, káposztalapú és abba kevernek tojást és lisztet, majd szabadon választható feltétekkel fogyasztják. Japán szerte a különböző régiókban a legkülönlegesebb feltétekkel eszik. A japán úr, aki betért hozzánk pedig azt mondta, hogy csak kíváncsiságból kóstolta meg, és végül hatalmas dicséretet mondott, azt mondta, hogy egy tökéletes okonomiyakit fogyasztott el nálunk.

– Hogyan tartotok lépést a trendekkel, mitől függ, hogy mi kerül fel a palettára?

– Folyamatosan nézzük, hogy mi érdekli az embereket, mi azt látjuk, hogy még mindenki ismerkedik ezzel az új élménnyel. Próbálunk az egyediségre törekedni, az biztos, hogy japán okonomiyaki palacsintát egyáltalán nem lehet máshol kapni. De van például olyan palacsintánk, ami venezuelai és kolumbiai gyökerekkel bír, mi a kolumbiai változatot csináljuk, és még egy kicsit megbolondítjuk mozzarellával. Vannak saját palacsintáink is, ilyen például a Györffy Árpád által megálmodott libanoni palacsinta, mellyel a vegánoknak szerettünk volna kedveskedni, hiszen a palacsinta nem egy vegán műfaj. Árpádnak, aki a Four Seasons Hotel executive séfje rengeteget köszönhetünk, ő volt aki a projekt szakmai részét maximálisan megalapozta. A maga nemében mindegyik palacsintánk elképesztően izgalmas.

– Milyen árakon mozognak a palacsinták?

– A legolcsóbb a barackos palacsinta, a legdrágább jelenleg a már említette orosz különlegesség, a pisztráng-kaviáros Blini. Árban széles a skála, ahogy a palacsintaválaszték is, kínálatunk túlnyomó része 2000 forint alatt megvásárolható. Nálunk a palacsinták kitesznek egy teljes értékű főételt, sokan választanak először főételként egy tartalmasabb palacsintát, majd desszertnek egy könnyebb, édeset.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés