ACNEWS

Atombombázót akartak lopni az ukránok

Tu-22M / Fotó: Shutterstock
Tu-22M / Fotó: Shutterstock
Leállította az orosz titkosszolgálat az ukrán csapatok előkészületeit arra, hogy eltérítsenek egy Tu-22M3 stratégiai bombázót.
Hirdetés
Ad image

Az orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy a belföldi titkosszolgálat sikeresen leállította az ukrán csapatok azon törekvését, hogy eltérítsenek egy Tu-22M3 sztratégiai bombázót. A hírek szerint a cél az volt, hogy a gépet Ukrajnába röpítsék, azonban a Krone szerint Moszkva tippeket kapott, így megtámadta Oserne repülőterét. Ahol az előkészületek zajlottak. „Az ukrán hírszerzés egy orosz pilótát akart beszervezni anyagi juttatásért, illetve olasz állampolgárságért cserébe. Rá akarták venni, hogy repüljön el az egyik rakétahordozóval Ukrajnába.” – közölte az FSZB, egy orosz hírügynökség.

A Telegram egyik csatornája szerint a pilótának több mint 3 millió dollárt (1 milliárd forint) ígértek a lopásért. Azonban a nyugati lapok, mint a Reuters ezeket az információkat nem tudta ellenőrizni, valamint Ukrajna sem támasztotta alá. Az oroszok azonban közzétettek egy szemmel láthatóan szerkesztett videót, ahol a pilóta látható (arcát sisak takarja). A vádak szerint az ukrán titkosszolgálat Telegrammon kereste meg az áruló katonát. Ott ajánlották fel neki, hogy lopjon el egy stratégiai bombázót.

Ez pedig nem az első hasonló, tisztázatlan eset az elmúlt évből. Tavaly augusztusban Maxim Kuzminov azt állította, hogy ő maga vette fel az ukránokkal a kapcsolatot, mert nem akart a frontra menni. Maxim egy Mi-8-as katonai helikopterrel repült Ukrajnába. A gépet azonban eltérítették, a rajta maradt személyzet tagjai meghaltak. A New York Times számolt be ekkor arról, hogy az ukrán katonaság felmillió dollárt fizetett Kuzminovnak az emberrablásért. A férfi végül idén februárban, Spanyolországban halt meg. A testén több lövést is volt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés