ACNEWS

Sokkoló szigorítás: nincstelenné válnak a magyar gyorshajtók

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Szeptembertől alaposan megemelik a gyorshajtási bírságokat. Többszázezer forint büntetés is várhat a szabálytalanul közlekedőkre.
Hirdetés
Ad image

A Magyar Közlönyben jelent meg az új rendelet, amely jelentősen megemeli a közlekedési bírságok összegét. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt módosítás szeptember elsején lép hatályba. A kormány átírt több korábbi rendeletet, a bírságokat mellékletekben foglalta össze.

Gyorshajtás esetén szeptembertől, 390 ezer forintot kell például fizetni, ha valaki egy 50-es táblánál 125 km/óra feletti sebességgel hajt. Ez 65 km/órás sebességnél 39 ezer forintba kerül.

Tehát a sebességhatár túllépéséért:

  • 65 km /óránál 39 000,
  • 75 km/óránál 58 500,
  • 85 km/óránál 78 000,
  • 95 km/óránál 117 ezer,
  • 105 km/óránál 169 ezer,
  • 115 km/óránál 260 ezer
  • 125 km/ óra felett 390 ezer

forint lesz a büntetés.

Ezen kívül közlekedési bírság módosul. A biztonsági öv használata nélküli közlekedésért lakott területen 13 ezer, lakott területen kívül 19 500, autóúton, autópályán 26 ezer forintot kell fizetni. 130 ezres büntetés vár arra, aki az autópálya leállósávjában halad. Az ittas vezetésért 130 ezer forintot kell fizetni, ha az még nem minősül bűncselekménynek. A módosítás szerint ugyanakkor a sofőr 39 ezer forintot fizet, ha szervezetében a 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációt meg nem haladó értéket mérnek. A büntetés 39 ezer forint lesz a behajtási tilalom, 65 ezer a kötelező haladási irány megsértéséért.

Komoly bírságok járhatnak a járművek elégtelen műszaki állapotáért. Járműkategóriánként változik a jogosulatlan úthasználatért fizetendő büntetések összege is, az áruszállításban 650 ezer forint is lehet a bírság a megengedett legnagyobb össztömeg túllépéséért.

Az engedély nélküli személy- és áruszállításért 780 000 forintot kell fizetni. Külön büntetik a sofőrt, és a diszpécserszolgálati engedéllyel nem rendelkező vállalkozást is, ha taxiszolgáltatásra szerződnek, illetve hosszú lista sorolja fel a kamionok, távolsági buszok vezetőire vonatkozó bírságok új tételeit.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés