ACNEWS

A műfenyő károsabb, mint a kivágott

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Tévhit, hogy a műfenyőt vásárlók környezettudatosabbak.
Hirdetés
Ad image

„A vágott fenyő sokkal kevésbé terheli a klímát” – mondta az InfoRádióban a Klímapolitikai Intézet kutatója. Kovács Erik szerint az egyik leggyakoribb tévhit a karácsonyfa-vásárlással kapcsolatban, hogy a műfenyő kevésbé ártalmas a környezetre, mint az élő fenyő. Ez utóbbiakat azért ültetik és nevelik hosszú éveken keresztül – akár 9-15 évig is –, hogy abból majd egyszer karácsonyfa lesz. Az élő fenyőfák ráadásul a locsolásnak és a megfelelő trágyázásnak köszönhetően javítják a bioszférát a különböző kertgazdaságokban vagy fenyőiskolákban.

Az élő fenyő kevésbé terheli a klímát. Mialatt növekszik, akár 30-40 kilogramm szén-dioxidot is képes elnyelni. Ha pedig megfelelően újrahasznosítják, akkor gyakorlatilag „nullára jön ki a karbonlábnyoma”.

Ezzel szemben a műfenyő gyártása során rendkívül sok káros anyag és üvegházhatású gáz szabadul fel. A műfenyőt nem Európában készítik, hanem a Távol-Keleten, és amíg onnan eljut repülőkkel vagy hajókon más kontinensekre, ugyancsak nagy mennyiségű szén-dioxid és káros anyag kerül a levegőbe. A vágott fenyővel ellentétben ráadásul nem is lehet újrahasznosítani, és elégetni sem szabad, mert rengeteg káros anyagot tartalmaz.

Sokan azzal érvelnek a műfenyő mellett, hogy azt csak egyszer kell megvenni és utána akár 10-15 évig is használható. Ennek ellenére a műfenyőnek jóval nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint az élő fenyőnek, mert az utóbbi nemcsak szén-dioxidot nyel el nagy mennyiségben, hanem oxigént is pumpál. A műfenyő viszont a gyártása és a szállítása alatt annyi üvegházhatású gázt és káros anyagot szabadít fel, mint amennyit egy élő fenyő 50 év alatt – olvasható az infostart.hu-n.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés