ACNEWS

Az EU kimondta a gázkazánokra a halálos ítéletet

Illusztráció / Kép - Pexels
Illusztráció / Kép - Pexels
A gázkazánok napjai meg vannak számlálva. Az Európai Unió a közeli jövőben szeretné őket száműzni, hogy helyüket környezetbarát fűtőeszközök vegyék át.
Hirdetés
Ad image

Dübörög az Európai Unió által szorgalmazott energetikai átállás. Ennek keretében az épületszektorban központi szerepet szánnak a jövőben a hőszivattyúknak – tudósított a portfolio. Tény, hogy a szén-dioxid kibocsátás radikálisan csökkenne a gázkazánok hőszivattyúkra történő cseréjével, azonban utóbbiak elterjedését számos akadály gátolja. Ezek elsősorban a munkaerőhiány és az eltérő nemzeti szabályozások.

Az Unió szakértői szerint mégis fel kell gyorsítani az átállást, ennek érdekében javaslatokkal álltak elő. Állami támogatásokkal kell ösztönözni a lakosságot a készülékek cseréjére, továbbá a gáz és az áram árát úgy kell szabályozni, hogy az átállás megtérüljön. A harmadik javaslat az olaj- és gázkazánok betiltását, fokozatos kivonását szorgalmazza.

Az Európai Unióban a hőszivattyúk értékesítése 2022-ben 39 százalékkal megugrott, jelenleg már 20 millió hőszivattyú-egység működik. E berendezések együttesen és évente 52,5 megatonna szén-dioxid kibocsátást spóroltak meg, amely megfelel Görögország éves kibocsátásának! Dacára a biztató eredményeknek, az átállás mégis döcögve halad. Elsősorban a megfelelő munkaerő hiánya jelent problémát, a becslések szerint Európának közel félmillió szakemberre lenne szüksége a teljes átálláshoz. Másodsorban a tagállamok eltérő irányú szabályozása akasztja meg a folyamat felgyorsítását. Finnország és Norvégia például az éltanulók közé tartozik, utóbbiban 2022-ben már a háztartások 40 százalékát fűtötte hőszivattyú. A modern, környezetbarát eszköz legkevésbé Magyarországon terjedt el, bár a kormány 2030-ig 100 ezer hőszivattyú telepítését ígéri.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés