ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Az összeesküvés-elméletek hívei megőrülnek ettől az ukán képtől

Képernyőkép / blick.ch
Képernyőkép / blick.ch
Oroszország több rakétát lőtt ki Kijevre. Az összeesküvés-elméletek hívei azt gyanítják, hogy a támadást megrendezték.
Hirdetés
Ad image

A kép bejárta az egész világot. Önkéntesek, orvosok és mentőmunkások tucatjai kétségbeesetten keresik a túlélőket a romok között. Oroszország hétfőn több tucat rakétát lőtt ki Kijevre. Legalább 24 ember meghalt. Az egyik rakéta az ocsmatditi gyermekkórházat találta el. Két ápolónő meghalt, és hét másik ember, köztük gyerekek is megsérültek.

A tízemeletes kórházban, amely Ukrajna legnagyobb gyermekgyógyászati intézménye, a támadás idején 627 beteget kezeltek az ország egészségügyi minisztere szerint.

Árulkodó vérfolt

A gyermekkórház elleni támadás világszerte borzalmat okozott. A francia külügyminisztérium kijelentette, hogy a kórház elleni „közvetlen és szándékos” támadás felkerülhet „a háborús bűnök listájára”, amelyekért Oroszországnak felelnie kell.

Ám bármennyire is brutális és szörnyű a gyermekkórház elleni támadás utáni kép, amely a háború borzalmait illusztrálja, egyes összeesküvés-elméleteket vallóknak kétségeik vannak. Szerintük egyáltalán nem is volt támadás. Nem volt orosz rakéta. Az egész csak megrendezett volt, hogy megmutassák a világnak, milyen kegyetlen Oroszország.

Két elmélet létezik: Az egyik azt állítja, hogy a képet mesterséges intelligencia segítségével hozták létre. A másik szerint a képen látható emberek színészek. Az egész csak színház. A középpontban egy fehér sebészruhás férfi áll, akin egy nagy vérfolt van. Miért van egy nagy vérfolt a hátán, kérdezik. A válasz: a „színész” hibázott, és rosszul vette fel az ingét. Mert a nadrágja makulátlanul fehér, de az inge nem az. Hogy lehet ez?

„Biztos átrepültem az asztal felett”

Tény: a szóban forgó férfi Oleh Holubcsenko gyermeksebész. A szakterülete: állcsont- és arcsebészet. Különösen a szájpadlás hasadékok korrekciója.

Amikor a rakéta becsapódott a kórházba, éppen egy műtét közepén volt. A páciense egy csecsemő volt, veleszületett archibával. Bár a bombariadó szirénái hallatszottak, ő és csapata folytatta a műtétet. „Nem tudtunk félúton megállni” – mondta Holubcsenko.

Honnan származik a vér a hátán? Nem emlékszik pontosan arra, hogy mi történt, amikor a rakéta becsapódott. A műtőasztaltól két-három méterre tért magához, miután elájult. „Biztosan átrepültem az asztal fölött”. Sebész kollégája, Ihor Kolodka elmondta: „A legtöbbünket üvegszilánkok találtak el. Engem az arcomon talált el. Kollégámat, Oleh Holubcsenkót a hátán, mert háttal ült az ablaknak”.

Orosz rakétára utaló nyomokat találtak

A kórház elleni támadás után készült további képeken az orvos kétségbeesetten rohan a romok között, hogy segítsen, ahol tud. A képeken az is látszik, milyen súlyosan megsemmisült a kórház. A háttér valóságos romhalmaz – írja a blick.ch.

Oroszország eddig tagadta, hogy ő állna a támadás mögött. A Kreml azt állította, hogy a kórházat ukrán légvédelmi rakéták roncsai találták el, amit képekkel lehetett bizonyítani. Az ukrán belföldi hírszerző szolgálat, az SBU ezzel szemben azt állította, hogy a helyszínen „releváns bizonyítékokat, különösen egy Ch-101-es rakéta hátsó részének darabjait”, köztük egy sorozatszámot találtak. A Ch-101-es rakéták orosz gyártmányúak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés