ACNEWS

Az OTP 55 millió euróért vesz bankot Albániában

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

    

Hirdetés
Ad image

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát – közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

    

A közleményben kiemelték: a tranzakció pénzügyi lezárására 2022 második negyedévében kerülhet sor.
Az OTP Csoport mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése a két albán leánybank egyesítését követően várhatóan meghaladja majd a 11 százalékot, ezzel az ötödik legnagyobb bankká válhat. Az ügyfélhitel-állomány mintegy másfélszeresére nőhet, ami alapján a második legnagyobb szereplő lesz az albán piacon.
Az Alpha Bank Albánia jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. A bank jelenleg 34 fiókból álló hálózatot működtet, amely lefedi az ország összes nagyvárosát.    
Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint elmondta, hogy 2018-as albániai piacra lépésük óta keresik a további növekedési lehetőségeket az országban. Akkor a Societe Generale Albania Bankot vásárolták meg, amelyet azóta sikeresen integráltak az OTP Csoportba.
Az Alpha Bank Albánia megvásárlásával most ismét „egy jól működő, kiválóan vezetett, folyamatosan fejlődő hitelintézet” csatlakozik az OTP Csoporthoz – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.     
Az OTP 2014 óta a jelenlegi bejelentéssel együtt összesen 9 országban 12 pénzintézetet, illetve banki portfóliót vásárolt meg. A bank közleménye szerint ezzel az akvizíciós teljesítménnyel az OTP Csoport „a kelet-közép-európai régió legaktívabb bankpiaci konszolidátorává vált”, jelenleg Magyarország mellett piacvezető pozíciót tölt be a bolgár, szerb és montenegrói piacokon, és érdemben erősítette a külföldi csoporttagok profit-hozzájárulását.
A bankcsoport jelenleg 11 országban biztosít univerzális pénzügyi szolgáltatásokat több mint 16 millió ügyfelének, közel 1500 egységből álló bankfiók-hálózattal rendelkezik, munkavállalóinak száma több mint 37,5 ezer.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés